Prosvjed pristaša Trumpa ispred izbornog centra u Arizoni

Skupina pristaša predsjednika Donalda Trumpa, od kojih neki naoružani puškama i pištoljima, okupila se u srijedu navečer ispred izbornog centra u Arizoni nakon glasina da glasovi republikanskog predsjednika namjerno nisu prebrojali.

U Arizoni je s 86 posto prebrojanih glasova, Trump osvojio 48,1 posto, a Biden 50,5, prema podacima agencije Edison Research.

Uzvikujući “Zaustavite krađu” i “Prebrojite moj glas”, prosvjednici su se okupili ispred izbornog centra u Phoenixu, u spomenutoj saveznoj državi u kojoj demokratski suparnik Joe Biden drži neznatnu prednost pred Trumpom.

Arizona je jedna od ključnih država za oba predsjednička kandidata. Neki mediji su već objavili da je Arizonu osvojio Biden, no Trumpova strana tvrdi da su još u igri.

Pobjedom u Arizoni Biden bi bio bogatiji za 11 elektorskih glasova što bi mu dalo snažan vjetar u leđa prema Bijeloj kući te bi istodobno znatno umanjio šanse Trumpu za reizbor.

Na izborima 2016. u toj je državi pobijedio Trump.

U izbornoj noći su Fox News i AP javili da je Arizonu osvojio Biden, iako je bilo prebrojano tek 70 posto glasova, što je izazvalo negodovanje Trumpa i njegovih pomoćnika.

Chris Michael, 40-godišnjak iz Gilberta u Arizon i je rekao da je došao na skup kako bi bio siguran da su svi glasovi prebrojani. Želi, istaknuo je, biti siguran da je brojanje glasova učinjeno “etički i zakonito”.

Glasovi se broje u više ključnih država, a Trump optužuje demokrate da pokušavaju ukrasti izbore te je podigao tužbe u nekoliko država vezano uz prebrojavanje glasova.

Trumpova kampanja je pravnim putem ranije zatražila obustavu prebrojavanja glasova u Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu traži ponovno prebrojavanje.

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani je jučer na konferenciji za medije rekao kako republikanskim promatračima u Pennsylvaniji nije dozvoljeno vidjeti dopisne glasove.

Komentiraj