Ceh zaštitara: Tražimo da se napad na zaštitara tretira kao napad na službenu osobu

Autor:

13.09.2021,Krapinske Toplice, Ulaz u osnovnu skolu Krapinske Toplice od danas nadziru zastitari jer je nekoliko roditelja prosvjedovalo zbog obveznog nosenja maski u skoli. rPhoto:Zeljko Hladika/Pixsell

Zeljko Hladika/Pixsell, ilustracija

Povodom Dana zaštitarstva, 21. rujna, Hrvatski ceh zaštitara podsjetio je u srijedu na probleme ceha u koje ubraja i sve učestalije napade na zaštitarke i zaštitare pri obavljanju poslova, te pozvao da se usvoji kvalifikacija napada na službenu osobu.

Zaštitari u priopćenju ističu da je ljudskim i tehničko- tehnološkim kapacitetima zaštitarstvo, kao sigurnosna djelatnost, uključeno u sustav domovinske sigurnosti Republike Hrvatske i svakodnevno provodi poslove od vitalne važnosti za društvo u cjelini.

Hitno potreban kolektivni ugovor

Zaštitarstvu je što hitnije potreban kolektivni ugovor kojim će se urediti materijalna prava i uvjeti rada zaštitara, a koji će biti obvezujući za sve korisnike privatne zaštite u javnom i privatnom sektoru, budući da, kako dodaju, svakog dana 16 000 zaštitarki i zaštitara odgovorno i požrtvovno rade za plaću koja je gotovo 300 eura manja od prosječne mjesečne plaće u ukupnom hrvatskom gospodarstvu.

Ističu potrebu za promjenom negativne percepcije rada zaštitarske djelatnosti koja se, kako kažu, stvara prilikom sporadičnih nezakonitih postupanja osoba koje najčešće i nemaju dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite.

Apel kako bi se informirala javnost

“Apeliramo da se u cilju objektivnog i cjelovitog informiranja javnosti, prilikom nekog događaja, s nadležnim tijelima provjeri radi li se o zaštitarima koji imaju dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite ili se radi o neovlaštenom radu”, kažu iz Hrvatskog ceha zaštitara u priopćenju.

Smatraju i da je položaj zaštitarki i zaštitara u društvu potrebno što hitnije mijenjati, pogotovo kad se uzme u obzir o kakvoj je stresnoj i izazovnoj djelatnosti riječ. Zaštitarstvo je, podsjećaju, izrazito uređena i normirana sigurnosna djelatnost i dio je ukupne sigurnosti RH, a zaštitari djeluju prema ovlastima propisanim Zakonom o privatnoj zaštiti te prethodno prolaze edukacije, sigurnosne i zdravstvene provjere, postupak dobivanja odobrenja i postoji Zakonom određena odgovornost svake osobe i njihove tvrtke.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.