Kubanski predsjednik Raul Castro rekao je u srijedu da se Kuba nada da će se normalizirati odnosi s SAD-om,  no istaknuo je da administracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa ne bi trebala očekivati ustupke koji bi naštetili suverenitetu Kube.

Prije nego što je preuzeo dužnost, predsjednik Trump prijetio je da će minirati još uvijek krhki proces zatopljavanja između bivših hladnoratovskih neprijatelja osim ako ne bude postignut “bolji dogovor”, no nije pritom dao detalje. Njegovi pomoćnici rekli su da se razmatra dosadašnja politika.

“Kuba i SAD mogu surađivati i živjeti jedna uz drugu na civilizirani način, poštujući međusobne razlike i promičući koristi za obje zemlje i njihove stanovnike”, rekao je Castro u prvom komentaru vlasti otkad je Trump preuzeo predsjedničku dužnost.

“Međutim ne bi se trebalo nadati da će Kuba učiniti ustupke na štetu svoje neovisnosti i suvereniteta”, rekao je u govoru na summitu južnoameričkih i karipskih vođa u Dominikanskoj Republici koji uživo prenosi kubanska televizija.

Komentiraj