Cary Grant bio je muževan, otmjen i šarmantan. Kažu – zbog prepoznatljivog naglaska

Cary Grant rođen je kao Archibald Alec Leach 18. siječnja 1904. u engleskom Bristolu. Kao nemirno dijete je izbačen iz škole, a zatim je 1920. pobjegao iz kuće i lagao o svojim godinama kako bi se priključio trupi putujućih glumaca. Ispekavši glumački zanat, 1920-ih je došao na Broadway, a 1931. i u Hollywood.

Iako je u jednom od svojih prvih filmova nastupio s Marlene Dietrich, tek su ga nastupi s Mae West u „She Done Him Wrong“ i „I’m No Angel“ učinili zvijezdom. 1930-ih je otkrio komičarski talent, koji je vješto iskoristio u nizu popularnih screwball komedija. S Alfredom Hitchcockom, kojemu je postao jedan od najomiljenijih glumaca, počeo je suradnju 1940-ih. Njihova je suradnja rezultirala nizom klasičnih ostvarenja iz žanra trilera.

Zahvaljujući prepoznatljivom srednjoatlantskom naglasku, postao je oličenje otmjenog, šarmantnog, ali i muževnog protagonista holivudskih filmova. Te su mu kvalitete priznate kada je od Američkog filmskog instituta proglašen drugom po redu najvećom muškom zvijezdom američkog filma, odmah nakon Humphreya Bogarta.

Poznat je po nastupima u nizu klasičnih holivudskih ostvarenja kao što su: “Priča iz Philadelphije”, “Sjever-sjeverozapad”, “Drž’te lopova”, “Majmunska posla”, “Šarada”, “Sumnja”, “Ozloglašena” i “Samo anđeli imaju krila”.

Komentiraj