FaH

CARNEGIE HALL: Solistički nastup mlade hrvatske violinistice Caroline Blašković

Mlada hrvatska violinistica Carolina Blašković solistički je nastupila u newyorškom Carnegie Hallu, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana svijeta.

Nastup joj je omogućila pobjeda na prestižnom međunarodnom pijanističkom i violinističkom natjecanju “American Protege International Piano/Strings Competition 2016.”, gdje je u ožujku ove godine osvojila prvo mjesto kao najmlađa od ukupno 62 natjecatelja u kategoriji “studenti-profesionalci” za starije od 19 godina.

Na natjecanju, koje mladim umjetnicima pruža priliku daljnjeg napredovanja u karijeri, ove su godine sudjelovali natjecatelji iz SAD-a, Kanade, Kostarike, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovačke, Azerbejdžana, Kine, Hong Konga, Indonezije, Japana, Malezije, Filipina, Sjeverne Koreje, Singapura, Tajlanda, Vijetnama i Australije.

Na nastupu u Carnegie Hallu 27. studenoga, Carolina je svirala na violini talijanskog majstora Pietra Dalla Costa iz 1760., koju joj je za tu priliku posudila fondacija za gudačke instrumente “Florian Leonhard” u Londonu.

Violinistica Carolina Blašković (20) rođena je u glazbenoj obitelji u Zagrebu a trenutno je na studiju violine na Kraljevskom muzičkom koledžu (RCM-Royal College of Music) u Londonu u klasi profesora Radu Blidara.

Prvi javni nastup održala je s nepune četiri godine, te je već sa šesnaest godina bila redoviti student Muzičke akademije u Zagrebu. Usavršavala se kod niza renomiranih glazbenika, među kojima su  Victor Tretiakov, Natalia Likhopoi, Goran Končar, Adam Korniszewski, Michael Vaiman i drugi.

Dobitnica je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, prvu od kojih je osvojila sa samo devet godina na Međunarodnom natjecanju za mlade violiniste u Gorici (Italija), a među ostalima je osvojila i nagrade “Mladi Paganini” (Poljska), “Vaclav Huml” (Zagreb), “Flame Competition” (Belgija), “Bravo Competition” (Pariz), “Petar Konjović” (Beograd), “Stockholm International Music Competition” (Švedska).

Blašković je dosad održala brojne koncerte diljem Hrvatske, te u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Poljskoj, a nastupa kao solist uz pratnju orkestra kao i sa klavirskim triom, gudačkim triom, te s harfom, gitarom i orguljama.

Komentiraj