CAPAK: “Uzlazna putanja tek je počela. Nećemo uvoditi karantenu.”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je danas kako je epidemiologe “iznenadila žestina prijenosa virusa u ovo toplo vrijeme”.

U intervjuu Novoj TV iz samoizolacije, Capak je objasnio da je to stručnjake iznenadilo “jer se sve respioratorne infekcije ljeti slabije prenose ili se ne prenose. Mislili smo da će se manje prenositi, ova žestina tog prijenosa pokazuje koliko je korona nepredvidljiva infekcija“.

Naglo povećanje broja oboljelih nije, kaže, razlog za zabrinutost, nego za oprez i preispitivanje poštovanja preporučenih epidemioloških mjera. “Za desetak dana bismo to mogli rješiti, brže ne može. Treba desetak dana proći da se krivulja izravna ili počne padati“, kaže Capak.

Kazao je i da nema znastvene potvrde da je virus oslabio, što je ovih dana dao naslutiti ministar zdravstva Vili Beroš.

Ova uzlazna putanja tek je počela, imali smo slučajeva da su stariji ljudi tek u drugom tjednu bolesti razvili teže simptome, kazao je Capak. Sadašnje mjere, poput nošenja maski u javnom prijevozu, propisane su jer “najučinkovitije mogu napraviti pomak.

“Mislim da nećemo uvoditi karantenu kao u ožujku, mislimo da je to jedna od zadnjih mjera koji bi u ovom trenutku razgovarali“, rekao je Capak.

Mjere se neće pooštravati na izborni dan, kazao je.

Objasnio je i zašto je on u samoizolaciji, a premijer Andrej Plenković nije.

„Postoji velika razlika između onog što se dogodilo meni i u njegovoj situaciji. Premijer je imao kontakt s Novakom Đokovićem kraći od tri minute u zatvorenom prostoru, što ne zadovoljava kriterij od 15 minuta bliskog kontakta u zatvorenom prostoru. Ne zadovoljava ni kriterij bliskog kontakta, dodir šakama ni tapšanje po ramenu nije bliski kontakt“, pojasnio je Capak.

Komentiraj