CAPAK ‘Popuštanje mjera još uvijek nije na stolu’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako smatra da Hrvatska još nije pred najavom popuštanja mjera.

“Mjere su 19. ožujka uvedene na 30 dana, a vjerojatno će biti produljene s mogućim modifikacijama. U skladu s epidemiološkim uvjetima popuštat ćemo u onome što najviše smeta gospodarstvu, vjerojatno su to i dozvole za putovanja iz županije u županiju, općine u općinu, kao i ponovno uvođenje javnog prijevoza, otvaranje uslužnih djelatnosti uz organizaciju rada koja će osigurati određeni minimalni razmak… Socijalno distanciranje će sigurno ostati pravilo sve dok ne budemo imali cjepivo ili dok virus ne popusti. Morat ćemo mijenjati običaje”, poručio je Capak za Jutarnji list.

Capak je kazao i kako smatra da Austrijanci nisu smjeli žuriti s popuštanjem mjera te kako će se u Hrvatskoj, ovisno o epidemiološkim okolnostima, popuštati prvo mjere koje smetaju gospodarstvu, a to su :dozvole putovanja iz županije u županiju, općine u općinu, ponovno uvođenje javnog prijevoza, otvaranje uslužnih djelatnosti uz organizaciju rada koja će osigurati određeni minimalni razmak.

“Ali ništa od toga sada nije na stolu”, naglasio je, dodavši kako je moguće da će epidemiološka situacija biti bolja preko ljeta te da bi se tada moglo krenuti s popuštanjem. Unatoč tome, socijalno distanciranje će ostati kao pravilo sve do pronalaska i distribucije cjepiva ili dok virus ne popusti.

Komentiraj