Andreas Rentz/Getty Images

CANNES 5. DAN: Punkerica Nicole Kidman susreće izvanzemaljce

Andrey Zvyagintsev, odnosno njegov film “Bez ljubavi” bio je, da tako kažemo, u vodstvu na tablici filmskih kritičara u Cannesu sve do ponedjeljka, a onda su mu se u kandidaturi za Zlatnu palmu pridružila dva sjajna filma – “The Killing of Sacred Deer” redatelja Yorgosa Lathimosa i “Happy End” Michaela Hanekea. Oba filma bave se, kao i kod Zvyagintseva, obiteljima čiji životi nisu onakvi kakvim se čine. Kod Lathimosa je to bogati i krajnje uštogljeni bračni par, oboje liječnici, glume ih Colin Farrell i Nicole Kidman sa svoje dvoje djece, a sve se mijenja s upoznavanjem 16-godišnjaka čiji je otac umro prije tri godine na operacijskom stolu. Kod Hanekea se prikazuje buržujski život velike obitelji gdje gotovo svaki član vodi još jedan, tajni, život. Ta tri filma, ali i svi ostali koji su prikazani u prvoj polovici festival u konkurenciji za Zlatnu palmu, užitak su za gledanje. Ako film Michaela Hanekea pobijedi, on će postati prvi redatelj s osvojene tri Zlatne palme. Zvyagintsev je Rus, Lathimos je Grk, a Haneke je Austrijanac. A mnogi i dalje misle da izvan Hollywooda ne postoje dobri filmovi.

Izvan konkurencije u nedjelju prikazan film Johna Camerona Mitchella “How to Talk to Girls at Parties”, a i u tom filmu glumi Nicole Kidman. Naime, Nicole Kidman se ove godine u Cannesu pojavljuje s tri filma i jedno tv serijom. Osim ova dva naslova još nas čeka njezina uloga u filmu “Beguiled” redateljice Sofije Coppole koji konkurira za Zlatnu palmu, te serija “Top of the Lake” koju režira Jane Campion. Velik je to povratak glumice za koju se činilo da polako pada u drugi plan. Ona u filmu “How to Talk to Girls at Parties” glumi punkericu (radnja se odvija 1977. godine) a njezini prijatelji, mladi punkeri, nailaze na grupu izvanzemaljaca koji su kao turisti posjetili Veliku Britaniju. Da, radi se o komediji i to totalno otkvačenoj.

Kako nema skupocjenih američkih filmova, tako nema ni skupocjenih zvijezda u Cannesu, odnosno onih koji su trenutno među najbolje plaćenima u Hollywoodu. Umjesto njih, u Cannes je došao Arnold Schwarzenegger i to zbog dokumentarnog filma „Wonders of the Sea“ u kojem se pojavljuje kao narator. Više od tog dokumentarca javnost je zaintrigirala njegova najava kako će se uskoro snimati novi nastavak franšize„Terminator“ u kojem će on glumiti glavnu ulogu. A spomenuo je da se priprema i novi „Conan“, te da bi i tu moglo biti mjesta za njega. Usput su ga pitali za mišljenje o Donaldu Trumpu, na što je on diplomatski rekao kako ne želi govoriti o američkom predsjedniku dok se nalazi u inozemstvu, da misli kako jedan čovjek ne može vratiti Ameriku unazad, te je zaključio kako Trump nije dobro informiran, valjda od strane ljudi koji ga okružuju.

U prvoj polovici festivala primjetan je i nedostatak velikih filmskih partyja. Naravno, velike kompanije poput Choparda koriste  festival za svoje raskošne partyje, pa je na Chopardovom, primjerice, nastupio Bruno Mars. No, oni filmski su prilično skromni za canneske uvjete. Evo dokaza tome. Već više od 20 godina filmski magazin Hollywood Reporter, koji tijekom festivala izlazi svakodnevno, ocjenjuje canneske partyje. Vrlo su rigorozni, ali i pravedni. Međutim, nakon toliko godina, ove godine nema ocijenjavanja partyja jer se, očigledno, nema što ocjenjivati. Kakva šteta.

Komentiraj