CANNES 2. DAN: Zvyagintsev rastužio rusku vladu, oduševio Cannes

Autor:

CANNES, FRANCE - MAY 18:  Cinematographer Mikhail Krichman, actor Alexey Rozin, director Andrey Zvyagintsev, actress Maryana Spivak and producer Alexander Rodnyansky attends the "Loveless (Nelyubov)" screening during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 18, 2017 in Cannes, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Mnogi su bili razočarani filmom „Ismaelovi duhovi“ koji je otvorio 70. filmski festival u Cannesu, ali nitko nije bio razočaran prvim filmom koji je prikazan u konkurenciji za Zlatnu palmu, a to je ruski „Bez ljubavi“ redatelja Andreya Zvyagintseva. Mali uvod za neupućene u lik i djelo ovog fenomenalnog redatelja. Prošli film Andreya Zvyagintseva bio je briljantni “Levijatan”, oštra društvena i politička kritika Putinove Rusije koji je u Cannesu osvojio nagradu za najbolji scenarij, zatim je osvojio Zlatni globus za najbolji strani film, da bi mu nakon toga za dlaku izmakao Oscar za najbolji strani film. Ruska vlada tada je rekla da to nije loš film, ali nije trebao biti predstavnik Rusije kao kandidat za Oscara. Dakle, pristojno su rekli da im se film baš i ne sviđa.

“Bez ljubavi” pokazuje da je 53-godišnji Andrey Zvyagintsev i dalje u izvrsnoj formi. Radi se o prikazu života dobrostojećeg bračnog para iz Moskve koji se upravo razvodi, a uslijed svoje nevjerojatne sebičnosti (oboje imaju nove partnere) zanemaruju osjećaje svog 12-godišnjeg sina. Kada im jednog dana iz škole jave kako njihovog sina nema, shvaćaju da je nestao i pokreću veliku potragu za njime, s time da i dalje sebično brinu o svojim interesima. Ova kritika društva izvrsno je prihvaćena u Cannesu, a zanimljivo je bilo i na konferenciji za novinare na kojoj se predstavila ekipa filma. Zvyagintsev je rekao da je nakon filma “Levijatan” shvatio da ruska vlada nije sretna s njegovim filmom te je odlučio kako za svoj slijedeći film neće tražiti novac iz državnih izvora. Film “Bez ljubavi” snimljen je u nezavisnoj produkciji, pri čemu su ruski producenti pronašli partnere u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji.

https://www.youtube.com/watch?v=s6QmSPNeNzk

Todd Haynes je, kao i Zvyagintsev, miljenik organizatora festival u Cannesu. Njegov posljednji film “Carol” nagrađen je u Cannesu prije dvije godine kada je Rooney Mara osvojila nagradu za najbolju glumicu. Nakon toga, film je imao šest nominacija za Oscara. Sasvim normalno, Haynesov novi film “Wonderstruck”, prikazan u četvrtak, automatski je uvršten u cannesku kompeticiju. Većina američkih medija, nakon projekcije, slave ga kao prvog ovogodišnjeg kandidata za Oscara, ali ima i onih koji misle da je to ipak pretjerivanje. Iako se u filmu pojavljuju zvijezde Julianne Moore (ovo joj je četvrta uloga u Haynesovim filmovima) i Michelle Williams, one imaju sporedne uloge jer glavne uloge imaju djeca. Film ima dvije paralelne pariče, jedna se odvija 1927. godine, prikazana u crno-bijeloj tehnici, gdje je u središtu priče gluha djevojčica Rose (Millicent Simmonds), dok se druga odvija 1977. godine, gdje je glavni lik 12-godišnji Ben (Oakes Fegley) koji je oglušio nakon udara groma, bježi od kuće i kreće u potragu za svojim ocem kojeg nikada nije upoznao. Film je nastao prema istoimenoj knjizi Briana Selznicka, a zbog gluhih glavnih likova dobar dio filma ima malo dijaloga.

https://www.youtube.com/watch?v=uEPBRkOgzfM

Canneski festival dobio je i prvu političku provokaciju. Izraelska ministrica kulture, desničarka Miri Regev, pojavila se na crvenom tepihu u bojeloj haljini na kojoj je slika Jeruzalema, a s ruba haljine raste zid koji okružuje grad. Ministrica je izjavila da tom haljinom slavi 50 godina oslobođenja i ujedinjenja Jeruzalema, ali protivnici izraelske politike reagirali su na internetu osuđujući ovu provokaciju uz tvrdnju da Jeruzalem nije ujedinjen već je njegov istočni dio pod izraelskom okupacijom. Vjerojatno najbolji komentar dao je na twitteru jedan novinar koji je napisao „Koliko god da je Miri Regev platila ovu haljinu, platila je previše“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)