Cameron u središtu pozornosti zbog bizarnih pojedinosti iz studentskih dana

EPA/WAEL HAMZEH

Britanski milijarder i i bivši zamjenik predsjednika britanske Konzervativne stranke Michael Ashcroft je u neautoriziranoj biografiji Davida Camerona objavio bizarne pojedinosti iz studentskih dana aktualnog britanskog premijera, a neki britanski mediji pišu da je knjiga nastala iz osvete.

Dijelovi knjige objavljeni su u ponedjeljak u tabloidu Daily Mail. Cameron je, kako piše Ashcroft u knjizi “Call Me Dave” kao student “pušio marihuanu te tijekom obreda inicijacije stavio spolovilo u gubicu mrtve svinje”.

 

  • Tabloid je na naslovnici na kojoj se najavljuje članak, napisao “Osveta!”, no suautorica knjige, politička novinarka Isabel Oakeshott tvrdi da to nije bio motiv nastanka biografije. I Downing Street vjeruje da je posrijedi osveta ljutitog bivšeg kolege.

 

Iz premijerova ureda su priopćili da Cameron ne kani reagirati na tvrdnje iz biografije.

Ashcroft je za Daily Mail kazao da se svojedobno sukobio s Cameronom jer mu, nakon pobjede konzervativaca na izborima 2010. nije ponuđeno važno mjesto u vladi koje mu je obećano, iako je stranci dao osam milijuna funta u donacijama.

Britanskom premijeru najviše može škoditi tvrdnja da je 2009. znao da je Ashcroft imao državljanstvo Belizea te da je u Velikoj Britaniji bio registriran kao stranac, ne plaćajući porez na prihod u inozemstvu.

Društvene mreže danas su pune šala i montaža na račun britanskoga premijera, a uz njegove fotografije sa svinjom u naručju stoje komentari poput “piggate”, “hameron” i “oink”.

Komentiraj