Pixabay

Bugarskim filmom “Svaki zid su vrata” počela nova sezona KineDoka

Simultanom projekcijom bugarskog filma „Svaki zid su vrata“ autorice Elitze Gueorguieve u ponedjeljak je u sedam europskih gradova i pet država počela nova, peta sezona KineDoka, zajedničkog projekta sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca.

Prvi film programa uz pomoć arhivskih snimaka bugarske TV emisije prikazuje rađanje demokracije kroz razmišljanja, ideje i ponašanje ljudi te bivše komunističke zemlje. Sama redateljica filma gošća je projekcije u kinu Lumière, u Bratislavi, a razgovor nakon filma, putem stream-a, prenosi se u dvoranama u ostalim zemljama,

Projekt će trajati do kraja godine u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Prva projekcija održana je u Dokukinu KIC i novootvorenom splitskom kinu Beton, a KineDok će na više od 25 lokacija Hrvatske prikazati 14 recentih festivalskih uspješnica, kao i lokalnih hitova iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske.

Među njima se posebno ističu kontroverzni mađarski film o suvremenom ropstvu „Zarobljena žena“ (Bernadett Tuza-Ritter), nominiran za ‘europskog Oscara’ te nagrađen na brojnim festivalima, češko-hrvatska koprodukcija „U slučaju rata“ (Jan Gebert), o paravojnoj skupini u Slovačkoj koja regrutira na stotine mladih nominiran za Češku filmsku nagradu.

Tu su hrvatski film „Dani ludila“ (Damian Nenadić), o dvoje psihički drugačijih ljudi, premijerno prikazan na festivalu u Locarnu, „Braća“ (Aslaug Holm), norveški doku-hit o svim zamkama odgajanja dvaju sinova te novi hit majstora doksa, Rusa Vitalija Manskog „Putinovi svjedoci“, prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

U okviru projekta pokrenuta je nova usluga videa na zahtjev s filmovima iz prošlogodišnjih KineDok kataloga koji će biti dostupni u online interaktivnoj videoteci tijekom čitave godine, na internetskoj platformi DAfilms.com koja je rezultat partnerstva sedam ključnih europskih dokumentarnih festivala.

Svaki posjetitelj KineDokovih projekcija dobit će promo-kod putem kojeg besplatno može gledati naslove koje je propustio pogledati u posljednje četiri godine, a prvi filmovi bit će dostupni od ponedjeljka.

Iz Restarta, u suradnji s kojim KineDok prikazuje filmove u Hrvatskoj, kažu da je cilj projekta zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama, a putem nove online platforme, gledatelje i autore filmova se povezuje i u virtualnom prostoru.

Komentiraj