BUGARSKA RASPOREĐUJE VOJSKU NA GRANICAMA Makedonska policija digla ruke, migranti preplavili Gevgeliju

EPA/GEORGI LICOVSKI

Velika grupa od nekoliko stotina izbjeglica ponovno je probila kordon na grčko-makedonskoj granici, a makedonska je policija digla ruke i više ih ne pokušava zaustaviti, javlja Nova TV. Željeznički kolodvor u Gevgeliji uskoro će biti preplavljen izbjeglicama, koje čekaju novi vlak za Beograd. Ipak, u taj ih vlak može samo 400, a na kolodvoru se nalazi oko pet tisuća ljudi, a još ih pristiže.

Makedonski mediji javljaju kako su migranti odbijali hranu i vodu od makedonskih policajaca, govoreći im kako ‘ne žele njihovu hranu’. Kada se danas popodne dogodio prvi proboj izbjeglica, na ničijom zemlji s druge strane granice se nalazilo oko četiri tisuće ljudi koji su čekali ulaz u Makedoniju, a istovremeno je iz Grčke stizao veliki broj migranata koje makedonske vlasti nastoje propustiti samo u organiziranim skupinama.

U proboju kordona, javljaju tamošnji mediji, ozlijeđeni su mnogi migranti, djeca su razdvojena od roditelja, trudnice su padale u nesvjest. Ali, ipak su mnogi uspjeli preći granicu. Glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je ranije danas kako će svi migranti, koji se nalaze na ničijoj zemlji između Makedonije i Grčke biti propušteni te kako policija samo vodi računa da se to dogodi u grupama kako bi se izbjegao stampedo.

UNHCR, agencija za ibjeglice UN-a, izrazila je zabrinutost zbog tisuča ugroženih izbjeglica i migranata, osobito žena i djece koji su nagomilani na grčkoj strani granice. Pozvali su Makedoniju da uspostavi uredno i zaštitničko upravljanje granicama, a Grčku pozvali da poboljša registraciju i prijem na svojoj strani.

Bugarska na granici raspoređuje vojsku

Bugarske vlasti su objavile kako će rasporediti vojsku na granicama s Makedonijom i Grčkom zbog alarmantog stanja s izbjeglicama, objavio je makedonski portal 24 vesti. Bugarsko će ministarstvo obrane predložiti konkretne mjere kako bi se osigurala državna granica.

Kopnena vojska i granična policija počet će zajedničke aktivnosti na kritičnim točkama. Tako je odlučeno na jučerašnjem sastanku Ministarstva unutarnjoh poslova, na kojem su bili šefovi sigurnosnih službi, premijer Borisov i ministar financija.

Komentiraj