Buffett istaknuo doprinos imigranata američkom napretku

Američki milijarder Warren Buffett u subotu je istaknuo doprinos useljenika “pravnoj državi” te napretku Sjedinjenih Država u vrijeme kada predsjednik Donald Trump želi ubrzati postupak izgona ilegalnih imigranata.

“Tijekom 240 godina (…), Amerikanci su ulagali u inventivnost, tržišnu ekonomiju te primali talentirane i ambiciozne imigrante“, naveo je Buffett (86), u godišnjem pismu dioničarima svoga holdinga Barkshire Hathaway.

Pismom dioničarima taj američki milijarder i filantrop neizravno je upozorio na neprihvatljivost stajališta predsjednika Donalda Trumpa koji planira novom uredbom ograničiti useljavanje u SAD te postrožiti postupke izgona osoba koje nemaju reguliran status.

Buffett je podržao demokratkinju Hillary Clintonu kampanji za predsjedničke izbore, ali je njegova grupa profitirala iz pobjede republikanca Trumpa.

U zadnjem tromjesječju 2016., Buffetov holding Berkshire, koji posjeduje udjele u tvrtkama Kraft Heinz i Coca Cola, a nedavno je uložio i u Apple, profitirao je od euforije na Wall Streetu izazvane Trumpovom pobjedom u studenom.

Prema rezultatima objavljenima u subotu, holding je od listopada do prosinca ostvario neto dobit od 6,3 milijarde dolara, što je rast od oko 15 u godinu dana.  U 2016., zaradio je 24,1 milijarde.

Komentiraj