Budući premijer Kosova: “Podržao bih ujedinjenje s Albanijom”

Pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i vjerojatni kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da bi podržao ujedinjenje Kosova s Albanijom.

Kurti je dao intervju Euronewsu nekoliko dana nakon što je njegova stranka Samoopredjeljenje (Vetëvendosje) osvojila do sada najveći broj glasova na Kosovu, otvarajući put Kurtiju da formira vladu.

Odgovarajući na pitanje podržavali još uvijek ujedinjenje s Albanijom, što je nekada zagovarao, Kurti je odgovorio: “Vjerujemo u jačanje kosovske države kao suverene i nezavisne republike, i član 1.1 našeg ustava je u suprotnosti s članom 1.3. Član 1.1 navodi da je Kosovo suverena nezavisna zemlja, a član 1.3 ističe da se Kosovo ne može pripojiti drugoj zemlji. Vjerujem da puna nezavisnost podrazumjeva i nezavisnost od nezavisnosti, pa bismo se mogli pridružiti federaciji s Albanijom ili federaciji EU.”

Na pitanje kako bi glasao na tom referendumu, odgovorio je: “Kad budemo ojačali državu Kosovo, i da ga provedemo mirno i demokratski. Tada bih, mislim, glasao ‘za’. Da.”

Na pitanje traži li još uvijek ispriku, priznanje i odštetu od Srbije, odgovorio je potvrdno. “Mislim da je to nužno. Što će drugo Srbija, pokušati nas ponovno napasti? Mislim da bi se trebali što brže odmaknuti od Ruske Federacije i Kine. Moraju se osloboditi Kosova. Oslobodili smo Kosovo od Srbije. Mislim da bi se Srbija trebala osloboditi Kosova.”

Komentiraj