Guliver/Getty Images

Budistički svećenici donose Leicesteru titulu prvaka

Vichai Srivaddhanaprabha, tajlandski vlasnik Leicester Cityja, obogatio se na duty free shopovima, nakon čega je kupio engleski nogometni klub. Vjeruje da će uz pomoć budističkih svećenika, koji su posvetili stadion i nogometaše, postati prvaci

Kada se Leicester City prije dvije godine, nakon desetogodišnje stanke, vratio u prvu englesku ligu, njegov vlasnik, Tajlanđanin Vichai Srivaddhanaprabha (59), izjavio je da će u roku od tri godine njegov klub ući među pet najboljih klubova u ligi. Za to će biti potrebno, izjavio je tada, ulaganje od 180 milijuna funti. Malo tko je tada uzimao za ozbiljno tog Tajlanđanina koji se obogatio na duty free shopovima, naročito ako se zna koliko godišnje ulažu najbolji klubovi poput oba Manchestera, Chelseaja i Arsenala. Međutim, već u drugoj sezoni njegova najava se obistinila. Leicester City, čak i ako ne postane prvak Engleske, igrat će sljedeće sezone u Ligi prvaka.

Prema procjenama magazina Forbes, Srivaddhanaprabha je “težak” 2,9 milijardi dolara, što ga svrstava na 612. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu, dok je u Tajlandu on četvrti najbogatiji čovjek. Njegov poslovni uspon počinje 1989. godine, kada je otvorio duty free shop, a s vremenom je njegova kompanija King Power postala gotovo pa monopolist na tom području u Tajlandu. Ako se zna da je broj turista koji posjećuju Tajland svake godine sve veći, ako se zna da je broj turista koji posjećuju Bangkok posljednjih godina podjednak broju turista koji posjećuju London, Paris i New York, onda je jasno da njegovi duty free shopovi, koji se ne nalaze samo na svim aerodromima u Tajlandu, već i u brojnim trgovačkim centrima, pridonose rastu njegova bogatstva.

NJEGOVO ORIGINALNO PREZIME JE RAKSRIAKSORN, a 2012. godine kraljevska obitelj nagradila ga je za zasluge za Tajland i dodijelila mu prezime Srivaddhanaprabha, što bi u prijevodu značilo “svjetlo napredne slave”. Oni kojima se Srivaddhanaprabha ne sviđa, tvrde da je tu počast zaslužio zato što je 2006. godine u svojim dućanima počeo prodavati silikonske narukvice s parolom “Long Live the King”, a sve u povodu 60. godišnjice dolaska kralja Bhumibola Adulyadeja na vlast u Tajlandu. S jedne strane, narukvice su se prodavale u ogromnim količinama, a s druge strane kraljevska obitelj bila je jako sretna i zadovoljna.

Prije no što je 1989. godine pokrenuo posao s duty free shopovima, Srivaddhanaprabha je bio potpuno nepoznat u tajlandskim poslovnim krugovima. Budući da je kineskog podrijetla, spominje se da se školovao na Tajvanu i Americi. Oni koji su istraživali početke njegova poslovnog uspona, kažu da je bio menadžer u jednoj tajlandskoj kompaniji s osrednjim primanjima. Njegov poslovni uspjeh započet je nakon što je 2001. godine tajlandski premijer postao Thaksin Shinawatra, poznat po tome što je 2006. pučem skinut s vlasti i što je 2007. godine kupio Manchester City za 81,6 milijuna funti, da bi ga godinu dana kasnije prodao arapskim investitorima. Jedan od velikih Shinawatrinih projekata po dolasku na vlast u Tajlandu bila je izgradnja novog aerodroma u Bangkoku, jednog od najvećih na svijetu, a ekskluzivna prava na otvaranje duty free shopova dobio je upravo Srivaddhanaprabha, koji ga je politički podržavao. Poznavatelji prilika u Tajlandu kažu da je time Srivaddhanaprabha dobio licencu za tiskanje novca.

  • POSLOVNI USPJEH vlasnika Leicestera započet je dolaskom na vlast u Tajlandu Thaksina Shinawatre koji je odlučio graditi novi aerodrom, a njemu je dao monopol na duty free shopove

Aerodrom je otvoren 2006. godine, tako da ne čudi što je 2007. godine Srivaddhanaprabha s imovinom vrijednom 200 milijuna dolara bio tek 21. najbogatiji Tajlanđanin. No njegove veze ne samo s premijerom, već i s kraljevskom obitelji koju je godinama financijski podržavao, omogućile su mu proizvodnju i prodaju narukvica, odnosno omogućen mu je financijski uspon. Nakon vojnog udara i rušenja Thaksina Shinawatre s vlasti nastupile su turbulentne godine u Tajlandu, na vlasti su se često mijenjali oni koji su i dalje podržavali Thaksina Shinawatru i oni koji su bili protiv njega, a poznavatelji prilika kažu da je Srivaddhanaprabha nevjerojatnom vještinom istovremeno bio blizak i s vlašću i s oporbom. I dok su se vlast i oporba suprotstavljali jedni drugima, Srivaddhanaprabha se bogatio, toliko da je 2010. godine odlučio kupiti jedan engleski nogometni klub. Odlučio se za Englesku jer je pratio engleski nogomet i zato što je obožavatelj pola. Dapače, Srivaddhanaprabha je godinama prije bio glavni promotor pola u Tajlandu. Još 2008. godine postao je počasni predsjednik polo kluba Ham u Londonu, da bi 2014. godine osnovao svoj klub koji je nazvao King Power klub i koji nastupa u prvoj engleskoj polo ligi.

ODLUČIO SE ZA KUPNJU Leicester Cityja koji je tada bio u vlasništvu Milana Mandarića, američkog poduzetnika srpskog podrijetla koji ga je 2006. godine kupio za šest milijuna funti. Leicester City je i tada bio drugoligaš, da bi 2007. ispao u treću ligu, ali se godinu dana kasnije vratio u drugu ligu. Srivaddhanaprabha je postao stopostotni vlasnik Leicester Cityja plativši to 40 milijuna funti. Početak nove ere Leicester Cityja nije bio obećavajući, nakon devet utakmica smijenili su trenera, bivšeg portugalskog reprezentativca Paula Sousu. Nakon njega doveden je Sven-Göran Eriksson koji je smijenjen nakon godinu dana te je treći trener postao Nigel Pearson koji je 2014. godine uveo Leicester City u prvu ligu. Prije toga Srivaddhanaprabha je kupio i stadion Leicester Cityja s 32 tisuće mjesta za 17 milijuna funti i nazvao ga King Power stadion.

U godini uspjeha i ulaska u prvu englesku ligu Srivaddhanaprabha je počeo pokazivati svoje pravo lice. Njegovo ponašanje za engleske prilike bilo je prilično neprihvatljivo. Primjerice, na jednoj utakmici naručio je 400 boca vina za svoje prijatelje u loži, među kojima je bio velik broj uzvanika iz Tajlanda. Sve boce bile su otvorene, ali popijene do pola, što je štedljive Engleze šokiralo. Njegovi gosti bili su zahvalni na gostoprimstvu, a pokazivali su to na tradicionalan tajlandski način – klanjajući mu se i padajući na koljena. Što se tiče djelatnika kluba, znao se prema njima ponašati bezobrazno, ali im je objašnjeno da je takvo ponašanje u Tajlandu sasvim normalno te da se radi o sukobu kultura. Nakon što se Leicester City plasirao u prvu ligu, sve igrače počastio je večerom u vrhunskom restoranu, nakon čega je svakom igraču dao žetone u vrijednosti tisuću funti kako bi se otišli kockati u obližnji privatni noćni klub. Kada klub putuje na gostovanja, igrači imaju vrhunski tretman, kako za vrijeme leta avionom, tako i prilikom smještaja u hotelima.

Njegova ekstravagancija pokazuje se i time što na utakmice svog kluba dolazi helikopterom koji njega i njegovu obitelj spušta na travnjak stadiona, nakon čega oni odlaze u klupsku ložu. Nije Srivaddhanaprabha vlasnik samo helikoptera, nego i Gulfstreama G650, poslovnog aviona kojim često leti u Tajland i natrag. Kupio ga je za 43 milijuna funti od supruge Bernieja Ecclestonea, Fabiane Flosi. Ipak, to se ne smatra nekim posebnim pokazivanjem bogatstva, s obzirom na to da i mnogi drugi vlasnici sportskih klubova imaju slične sklonosti. Uostalom, najskuplje plaćeni transfer u vrijeme Srivaddhanaprabhe još uvijek je onaj Andreja Kramarića koji je iznosio devet milijuna funti. Srivaddhanaprabha je budist pa se tako znalo događati da budistički svećenici posvete momčad prije izlaska na teren. Osim toga, nakon ulaska u prvu ligu cijela momčad odvedena je na Tajland, gdje su posjetili budistički hram Phra Maha Mondop. Srivaddhanaprabha je ujedno pasionirani skupljač kipova Bude. Dapače, nedavno se oglasio 63-godišnji budistički svećenik Phra Prommangkalachan koji je izjavio da uspjeh Leicester Cityja nije nikakvo čudo, već se radi o dobroj karmi Vichaija Srivaddhanaprabha. Kako je svećenik blizak sa Srivaddhanaprabhom, tako ga je ovaj odmah pozvao u Leicester kako bi posvetio stadion prije posljednjih utakmica kluba. Phra Prommangkalachan potvrdio je dolazak i ujedno mu poklonio svoju svećeničku odoru koja je, kaže, sveta i uz čiju pomoć će se u momčadi razmišljati na pozitivan način.

  • VICHAI JE i vlasnik polo tima s kojim je osvojio dvostruku krunu, prvenstvo i kup Engleske. Za njegovu momčad nastupa Facundo Pieres koji se smatra Lionelom Messijem polo sporta

KAO ŠTO ULAŽE U LEICESTER CITY i najavljuje dogradnju stadiona koji bi tada imao 42 tisuće sjedećih mjesta, Srivaddhanaprabha ulaže i u svoj King Power polo tim, koji je prošlog ljeta osvojio Gold Cup i Queen’s Cup, odnosno i prvenstvo i kup. Srivaddhanaprabha je prvo kupio ogromno imanje u Berkshireu gdje je smjestio svoju polo momčad kojoj je pridodao nekoliko najboljih argentinskih igrača, među kojima i Facunda Pieresa kojeg nazivaju Lionelom Messijem polo sporta. Stvorene su dvije momčadi: starija koja je osvojila dvije titule i koja se zove King Power Foxes te mlađa King Power. Godišnje u te dvije momčadi Srivaddhanaprabha ulaže osam milijuna funti. U starijoj, odnosno prvoj momčadi, nastupa i Aiyawatt Srivaddhanaprabha, vlasnikov stariji sin koji je ujedno i potpredsjednik Leicester Cityja. Aiyawatt je u Engleskoj poznat pod nadimkom Top, dok je njegov mlađi brat Talapichet poznat pod nadimkom Tip te nastupa za mlađu, odnosno, drugu King Power momčad. Cijeli taj angažman u polo sportu omogućio je Srivaddhanaprabhi da se poveže s britanskim establišmentom, čak i s kraljevskom obitelji. Kada je Srivaddhanaprabha 2005. godine organizirao humanitarni polo dvoboj, pored njega su u timu nastupili prinčevi Charles i William.

NE TROŠI SRIVADDHANAPRABHA previše ni na momčad Leicester Cityja. Njegovih prvih jedanaest kupljeno je za 18 milijuna funti, a prosječna tjedna plaća igrača iznosi 40 tisuća funti. Riyad Mahrez kupljen je za 400 tisuća funti, a Jamie Vardy za milijun funti. A to su dva najbolja igrača Leicester Cityja koji sada vrijede između 25 i 30 milijuna funti. Nema sumnje da će igračima nakon ove sezone biti povećane plaće, ali Leicester ne bi trebao imati problema s plaćanjem. Samo od televizijskih prava na kraju sezone zaradit će oko 100 milijuna funti, a nastup u Ligi prvaka donijet će im i bez osobitog uspjeha oko 25 milijuna funti. S tim novcem mogu zadržati sadašnji novac i kupiti ponekog nogometaša sa strane. Sve to cijene u Leicesteru, gradu s 450 tisuća stanovnika koji je početkom godine odlučio nagraditi Srivaddhanaprabhu. Naime, fakultet u Leicesteru dodijelio mu je titulu počasnog doktora prava, a sve zbog njegova doprinosa biznisu i sportu. Kako će ga tek nagraditi ako postanu engleski prvaci…

Komentiraj