EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Budimpešta nova tvornica holivudskog sna

Ryan Gosling, Tom Hanks, Harrison Ford neke su od filmskih zvijezda koje je postalo uobičajeno sresti u Budimpešti koja se nametnula kao Hollywood Srednje Europe uz pomoć poreznih olakšica i uvođenja visoke tehnologije za međunarodna snimanja.

Harrison Ford kupuje u trgovini biciklima, Hugha Jackmana slikaju dok džogira, Tom Hanks izražava divljenje “najljepšem gradu nakon San Francisca: Budimpešta i njezini stanovnici ove su godine ugostili niz luksuznih ambasadora.

Najnoviji gost je glumac Ryan Goslin kojemu je američki časopis GQ posvetio u prosincu foto-reportažu opisujuću nadugačko pet mjeseci snimanja nastavka “Blade Runnera” u jednom od studija glavnog grada Mađarske.

U nemilosrdnoj konkurenciji europskih glavnih gradova koji žele privući redatelje, Mađarska je jedna od prvih zemalja nekadašnjeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila vrlo povoljan sustav poreznih poticaja i subvencija.

Danas se radi o jednom od najkompetitivnijih sustava na kontinentu koji nudi vraćanje 25 posto troškova koje su uložile strane produkcije.

Inozemne i mađarske produkcije donijele su zemlji 271 milijun eura 2016. godine, prema 105 milijuna 2011., pokazuju vladini podaci.

“Sektor produkcije pridonosi mađarskom BDP-a 0,15 posto, najviše u Europi”, objašnjava Agnes Havas, direktorica Mađarskog nacionalnog fonda za film.

Komentiraj