Brkić prošloga tjedna viđen u sjedištu DORH-a i USKOK-a u Gajevoj ulici

‘Pozvan je radi istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnji da je nezakonito nadzirao elektroničku komunikaciju bivše supruge’

Točno prije tjedan dana, prošloga utorka, aktualni potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić viđen je u ranim poslijepodnevnim satima kako napušta zgradu u zagrebačkoj Gajevoj ulici u kojoj su smješteni DORH i Uskok. Izvor izvrsno upućen u zbivanja u kontekstu afere SMS za Nacional je izjavio da je Brkić bio pozvan vezano uz istragu koja se protiv njega vodi zbog sumnji da je nezakonito nadzirao elektronsku komunikaciju svoje bivše supruge i još nekih sebi bliskih osoba. Prema tvrdnjama istog izvora, moguće je da se istraga bliži kraju te bi se moglo doznati hoće li protiv Brkića u tom slučaju biti podignuta optužnica. Milijan Brkić poticao je Franju Vargu da za njega dulje nezakonito nadzire i prati komunikacije njegove supruge Karmen, i to čak i nakon što su se njih dvoje službeno razveli. Isto je Brkić od Varge tražio i kada je u pitanju jedna njegova intimna prijateljica. To je sukus policijskih sumnji i otkrića koji su doveli do kaznene prijave na temelju koje je protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze, Blaža Curića i Franje Varge otvorena istraga.

Policija je u osobnom arhivu Franje Varge uspjela pronaći više od tisuću stranica koje, po dubokom profesionalnom uvjerenju policijskih istražitelja, svjedoče o čvrstim i nepobitnim kriminalnim vezama između Milijana Brkića i Franje Varge. Između ostalog riječ je o iznimno opsežnoj kolekciji poruka SMS-a koje su Varga i Brkić razmjenjivali o tijeku nezakonitog nadzora koji je Varga provodio nad Brkićevom bivšom suprugom, ali i jednom Brkićevom intimnom prijateljicom. Sve te poruke Varga je automatski prebacivao i slao na svoju adresu elektronske pošte. Izvor upućen u rad istražitelja na tom slučaju ovako je opisao što je policija uspjela rekonstruirati:

„Varga ih je uvjeravao da u svakom trenutku zna gdje se njegove zadane mete nalaze i s kim su, a detaljno im je prenosio i sadržaj njihovih poruka SMS-a te komunikacije koju su vodile preko Facebooka i drugih društvenih mreža.“

Između spomenutih tisuću stranica onoga što je policija kao dokazni materijal priložila u spis, nalazi se i čvrsta rekonstrukcija izravne komunikacije između Franje Varge i Milijana, ali i Joze Brkića. A ta komunikacija policiji je otkrila i podosta detalja o tome kako je Varga uspio ući u sadržaj mobitela koje su koristile žrtve braće Brkić. Zna se tko je Vargi i kako u tomu pomagao te kako su i s time povezani i Milijan i Jozo Brkić.

Nacional je u travnju objavio dio komunikacije koji otkriva što su sve braća Brkić tražila od Franje Varge i Blaža Curića kako bi saznali intimne detalje iz života tih dviju žena koje USKOK trenutačno tretira kao žrtve njihovih nezakonitih aktivnosti odnosno oštećenice.

Ta komunikacija pokazala je da će obranu koju je Milijan Brkić primijenio u slučaju supruge Karmen, koja je rekla da je on imao dozvole i šifre za pristup njezinu mobitelu, biti teško dokazati i u druga dva odnosno čak tri slučaja. Naime, teško da će još jedna žena jednako braniti Brkića te reći da mu je dala pristup svojim podacima. A čak ako bi to i učinila, poruke koje je u vezi s tim odrađenim prisluškivanjem Brkić razmjenjivao s Vargom mogle bi poslužiti kao dokaz da on, a ni ona, ne govore istinu. Kako bi ilustrirao o kakvim je prljavim metodama riječ, Nacional je u travnju prezentirao jedan mali dio spornog sadržaja prepiske između Brkića i Varge koji se nalazi u mobitelima kojima se Varga služio, a koji su zaplijenjeni za potrebe istrage.

Unatoč tome, istraga traje već mjesecima. Izvori neposredno upućeni u taj slučaj sumnjaju da DORH prilično suzdržano i aljkavo radi na tom predmetu, a naročito su s ponašanjem DORH-a frustrirani u jednom dijelu policije. Visoki izvor blizak Vladi, koji je također neposredno upućen u detalje tog slučaja, za Nacional je o tomu kazao:

„Te su frustracije možda legitimne, ali ponašanje DORH-a u tom slučaju ne treba čuditi. Iako je Plenković više puta u tom slučaju pozvao institucije da rade svoj posao te pristupe poslu objektivno i neovisno, on je istim tim institucijama poslao još jednu prilično jasnu poruku – ostavio je Brkića na svim funkcijama, čekajući pravosudni ishod te afere. Da ga je smijenio s funkcije zamjenika predsjednika HDZ-a, vjerojatno bi i institucije malo drugačije reagirale. Ovako, u sustavu u kojem Brkić i dalje ima puno svojih ljudi, postoji značajna mogućnost neprimjerenih utjecaja na tijek te istrage.“

U tom kontekstu Brkić je i dalje pod pravosudnim pritiskom, ali je u posljednje vrijeme u političkom smislu sve aktivniji i nastoji se unutar stranke politički rehabilitirati.

Komentiraj