Britanski Guardian piše o mladim rukometašima iz Burundija koji su nestali u Rijeci tijekom SP-a

Autor:

Rijeka: Otvorenje Svjetskog sveučilišnog prvenstva u rukometu  30.07.2018. Rijeka - Otvorenje Svjetskog sveucilisnog rukometnog prvenstva u sportskom centru Zamet.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska policija traga za 10 mladih rukometaša iz Burundija koji su nestali prošlog tjedna uoči njihove utakmice na svjetskom prvenstvu za rukometaše do 19 godina koje se održava u Rijeci.

Policijska uprava primorsko-goranska priopćila je da su u tijeku radnje na pronalasku igrača i utvrđivanju činjenica njihova nestanka.

Prema dostupnim informacijama, igrači, svi rođeni 2006. godine, boravili su u riječkom Studentskom centru, koji su napustili prošle srijede. Policija je rekla da igrači od tada nisu uzvraćali pozive. U priopćenju hrvatske policije stoji: “Policija je zaprimila obavijest o nestanku državljana Burundija koji su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu za kadete. U srijedu oko 15.30 udaljili su se u nepoznatom pravcu. Poduzimaju se mjere i radnje na pronalasku nestalih rukometaša i utvrđivanju svih relevantnih činjenica i okolnosti njihovog nestanka”, piše u priopćenju.

Hrvatski rukometni savez priopćio je da su prije utakmice s Bahreinom igrači Burundija napustili kampus bez dopuštenja stručnog osoblja.

Predsjednik Rukometnog saveza Burundija Dauphin Nikobamye rekao je da su u šoku. “I mi kao savez i roditelji ovih mladih igrača molimo sve one koji nam mogu pomoći da ih pronađemo”, rekao je. ‘’Ne znam kako ćemo se vratiti kući bez njih.”

Prema medijskim izvješćima, igrači su možda planirali svoj bijeg, koristeći svoje vize za traženje azila u Europi.

Hrvatska policija je 2019. dvojicu nigerijskih studenata stolnotenisača pogrešno deportirala u Bosnu, jer ih je zamijenila za migrante bez dokumenata. Imali su redovite vize koje su im dopuštale boravak u Hrvatskoj u vrijeme pritvaranja, no policija im nije povjerovala te ih je bez provjere statusa prisilno poslala u Bosnu.

Toga su dana hrvatske vlasti presrele skupinu ljudi koji su pokušali prijeći granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Hrvatska policija odbacila je bilo kakvu krivnju i izrazila sumnju u namjere stolnotenisača. Prema navodima policije, još jedan Nigerijac koji je sudjelovao na prvenstvu nekoliko dana prije pokušao je prijeći granicu iz Hrvatske u Sloveniju, navodi Guardian.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.