Britanija uvodi karantenu za putnike iz inozemstva

Britanska vlada obavijestila je zrakoplovne kompanije da će uvesti 14-dnevnu karantenu za putnike koji dolaze iz inozemstva kako bi spriječila drugi val pandemije novog koronavirusa, objavila je u subotu udruga zrakoplovnih kompanija.

Airlines UK, udruženje koje predstavlja British Airways, Easyjet i druge britanske zrakoplovne kompanije, kazalo je da uz odluku treba donijeti i “vjerodostojan izlazni plan” i da bi je trebalo preispitivati na tjednoj osnovi.

Operatori zračnih luka ocijenili su da bi mogla imati “razoran” utjecaj na taj sektor i šire gospodarstvo.

O tom je planu prvi pisao The Times, navodeći da će premijer Boris Johnson u nedjelju objaviti da putnici koji dolaze na zračne i u morske luke, uključujući Britance koji se vraćaju iz inozemstva, morati povući u samoizolaciju na dva tjedna.

Po mjerama koje će vjerojatno stupiti na snagu početkom lipnja, putnici će morati dati adresu na kojoj će po dolasku boraviti u samoizolaciji.

„Te mjere pomoći će zaštititi britansku javnost i smanjiti prenošenje virusa dok prelazimo u novu fazu našeg odgovora”, rekao je za The Times jedan vladin izvor.

Ured premijera i ministarstvo unutarnjih poslova nisu željeli komentirati vijest.

Komentiraj