EPA/ANDY RAIN

BREXIT TUSK ‘Nema razloga pretvarati se da je danas sretan dan’

Nemamo razloga pretvarati se da je danas sretan dan, bilo u Bruxellesu, bilo u Londonu, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon što je od britanskog veleposlanika primio službeni zahtjev za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

“Tu je pismo premijerke Therese May na šest stranica. Ne postoji razlog da bi se pretvarali da je danas sretan dan, u Bruxellesu ili u Londonu”, započeo je Tusk svoj obraćanje u prepunoj dvorani za novinare u zgradi Europskog vijeća.

Nekoliko minuta prije toga, britanski veleposlanik pri EU-u Tim Barrow uručio mu je pismo britanske premijerke Therese May kojim se aktivira članak 50 Ugovora o EU-u i koji regulira izlazak zemlje članice iz Unije.

“Što bih još na kraju mogao dodati. Već nam nedostajete. Hvala i doviđenja”, završio je Tusk svoje obraćanje javnosti.

Istaknuo je da on i Komisija sada imaju mandat za pregovore u kojima će štiti interese građana, poduzuća i država članica EU-a.

“U ovome nema dobitnika, riječ je o kontroli štete”, rekao je Tusk o pregovorima  o razvoju koji će uslijediti te da je cilj pregovora smanjiti na minimum cijenu Brexita za eurpske građane, gospodarstvo i države.

Tusk je rekao da Brexit ima i jednu pozitivnu stranu, a to je da je preostalih 27 država članica sada ujedinjenije nego ranije.

On je u srijedu primio pismo britanske premijerke Therese May kojim je aktiviran članak 50 Lisabonskog ugovora i službeno pokrenut Brexit.

Tusk je o tome izvijestio na svom Twitteru.

“Nakon devet mjeseci, Ujedinjeno Kraljevstvo je isporučilo Brexit” napisao je.

Objavio je i fotografiju kako prima pismo iz ruku britanskog veleposlanika pri EU Tima Barrowa.

Pismo sadrži britansku obavijest da želi aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora, koji zemlji koja to želi omogućuje napuštanje Unije nakon dvije godine pregovora.

Na referendumu u lipnju prošle godine 52 posto Britanaca izjasnilo se da želi napustiti EU.

Komentiraj