Francuski predsjednik Francois Hollande upozorio je u srijedu Britance da bi, ako odluče izići iz EU-a, to bilo nepovratno i da bi moglo ozbiljno ugroziti britanski pristup zajedničkom europskom tržištu.

Hollande je najavio da će idući tjedan posjetiti Berlin kako bi pripremio zajedničke inicijative koje bi trebale dati novi zamah Europi, neovisno o rezultatu referenduma.

“Bude li izbor izlazak iz EU-a… to bi bilo nepovratno”, rekao je. “Ne znači ne, nema ničeg između i svi ćemo morati snositi posljedice.”

“Postoji jako ozbiljan rizik gubitka pristupa zajedničkom tržištu i svemu što prati Europski gospodarski prostor. To svima mora biti jasno”, upozorio je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker također je u srijedu upozorio da neće biti novih pregovora o paketu mjera koje je EU dogovorio s Londonom u veljači ne bi li ostao u EU-u.

Hollandeov poziv da se da novi zamah Europi podržao je i slovački premijer Robert Fico, koji boravi u posjetu Parizu. Slovačka predsjeda EU-om u drugoj polovici godine.

Komentiraj