Čelnici europskih institucija izrazili su u petak žaljenje zbog odluke britanskih birača o napuštanju Europske unije i uputili snažnu poruku da  preostalih 27 zemalja nastavlja zajedno.

“U slobodnom i demokratskom procesu, britanski građani izrazili su želju da napuste Europsku uniju. Žalim zbog te odluke  ali je poštujemo”, kaže se u zajedničkoj izjavi čelnika triju europskih institucija, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claude Junckera, Parlamenta Martina Schulza te nizozemskog premijera Marka Ruttea, čija je zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

Oni su se u petak sastali kako bi razgovorali o posljedicama britanskog referenduma.

“Dosad nismo imali ovakvu situaciju, ali imamo zajednički odgovor. Ostat ćemo snažni i sačuvat ćemo temeljne vrijenosti EU-a, promicanje mira i dobrobit njezinih naroda. Unija 27 zemalja će i dalje  biti. Unija je okvir za našu zajedničku političku budućnost. Nas povezuje povijest, zemljopis i zajednički interesi i na tim temeljima razvijat ćemo suradnju. Zajedno ćemo rješavati zajedničke izazove kako bismo poticali rast, povećali prosperitet i osigurali sigurno okruženje za naše građane”, dodaju čelnici u svojoj izjavi.

Istaknuli su kako očekuju da britanska vlada što prije pokrene postupak predviđen za izlazak iz EU-a.

Članak 50 Ugovora o Europskoj uniji regulira postupak kada se neka zemlja izjasni za odlazak iz EU-a. Nakon što ta zemlja službeno obavjesti EU o svojoj odluci, započinju pregovori o uvjetima odlaska i o budućoj suradnji koji mogu potrajati najviše dvije godine. Do tada Velika Britanija ostaje članicom s punim pravima i obvezama.

Dogovor postignut na summitu 18. i 19. veljače ove godine o novom položaju Velike Britanije unutar EU-a, koji je premijer David Cameron ispregovorao kao bi mogao voditi kampanju za ostanak, više ne vrijedi.

Čelnici EU-a izražavaju nadu da će Britanija i u budućnosti ostati njihov blizak partner i da u tom smislu očekuju da London predstavi svoj prijedlog.
“Svaki sporazum koji će biti zaključen s Velikom Britanijom kao trećom zemljom morat će odražavati interese obiju strana i biti uravnotežen u smislu prava  i obveza”, zaključuju čelnici EU-a.

Prema odlazećem premijeru Davidu Cameronu, odlazak iz EU-a imat će ozbiljne posljedice za rast zemlje i za londonski City, financijsko središte Europe, koji će izgubiti tisuće radnih mjesta.

Međunarodni monetarni fond predviđa da bi zemlja čak mogla upasti u recesiju.

S druge strane, pristaše napuštanja EU-a nadaju se da će i dalje imati pristup jedinstvenom europskom tržištu.

Međutim, tako ne misli predsjednik Komisije Juncker koji je nedavno izjavio da će Britanija morati prihvaitti da je EU tretira kao treću zemlju.

“Velika Britanija će morati prihvatiti činjenicu da ju se smatra trećom zemljom, neće je se gladiti niz dlaku. Kad ste vani, onda sta vani”, rekao je Juncker.

Komentiraj