Brazilski sud zabranio Luli da se natječe na predsjedničkim izborima

EPA/Marcelo Sayao

Brazilski sud u petak je zabranio bivšem predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi da se natječe na ovogodišnjim predsjedničkim izborima na kojima je veliki favorit, zbog presude za korupciju.

Odluka Visokog izbornog suda koja je bila očekivana otklonila je nesigurnost koja je vladala uoči najneizvjesnijih izbora u Brazilu u posljednjim desetljećima.

Lulini odvjetnici rekli su da će se žaliti Vrhovnom sudu, a njegova je stranka već najavila da će se “boriti svim sredstvima kako bi zajamčila njegovu kandidaturu” na izborima 7. listopada.

Lula, najpopularniji brazilski političar, od travnja služi 12-ogodišnju kaznu za korupciju.

Unatoč presudi, Lula u ispitivanjima javnog mišljenja vodi s 39 posto potpore, daleko ispred svog najbližeg protivnika, kandidata krajnje desnice Jaira Bolsonara koji ima 19 posto.

Sud je u četvrtak odbacio zahtjev Lulinih protivnika da se njegovo ime isključi iz istraživanja javnog mišljenja.

Lulina Radnička stranka objavila je da će “braniti Lulu na ulicama, zajedno s narodom, jer je Lula kandidat nade”.

Dok jedni tvrde da se po brazilskom zakonu Lula ne može kandidirati, njegova stranka kaže da to nije točno, a poziva se i na izvješće UN-a.

“Laž je tvrdnja da Lula ne može sudjelovati na izborima jer je u zatvoru”, kazala je stranka.

Ona ističe i preporuku Odbora za ljudska prava UN-a koji je nedavno pozvao Brazil da dopusti Luli da sudjeluje na predsjedničkim izborima, pojasnivši da on na to ima pravo sve dok ne budu iscrpljena sva pravna sredstva.

Komentiraj