Pixsell

Božo Petrov usred obračuna vojnih špijuna

Uoči formiranja nove vlade traje žestoki frakcijski obračun unutar Vojno sigurnosno-obavještajne agencije jer jedna skupina pokušava diskreditirati načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Dragu Lovrića i aktualno vodstvo VSOA-e

Više neovisnih izvora za Nacional je potvrdilo da uoči formiranja nove vlade traje žestoki frakcijski špijunski obračun unutar Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Skupina zasad anonimnih pripadnika VSOA-e pokušava diskreditirati načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Dragu Lovrića i aktualno vodstvo VSOA-e te isprovocirati njihovu smjenu naoko anonimnom predstavkom koju su poslali predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Nju se u toj predstavci moli da od VSOA-e zatraži “operativno provjeravanje, uključujući i mjere tajnog prikupljanja podataka”, kako bi se doznalo je li se Božu Petrova pokušavalo ucijeniti kako bi surađivao sa SDP-om.

Sadržaj te predstavke, kako su za Nacional potvrdili upućeni vojni izvori, poslužio je proteklih nekoliko dana tome da pojedinci unutar VSOA-e ispitaju neke društvene kontakte čelnika Mosta Bože Petrova, ali i članova njegove šire obitelji. Prema tvrdnjama istih izvora, to se radilo kako bi se pokušalo rekonstruirati jesu li pojedinci bliski SDP-u pokušali o Petrovu pronaći kompromitirajuće podatke iz vremena dok je radio kao psihijatar u Mostaru, kako bi ga se ucijenilo i nagovorilo na suradnju s SDP-om.

DIJELOVI NJENOG SADRŽAJA nedavno su objavljeni na nekim internetskim stranicama, uglavnom desno politički orijentirane uređivačke politike.

U njoj se insinuira da Lovrić, ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder i načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera Frane Tomičić praktički dopuštaju brigadnom generalu Borisu Zdilaru, inače Lovrićevu savjetniku za zdravstvo, da za račun SDP-a pokušava protuzakonito prikupiti podatke protiv Petrova, kako bi ga se moglo kompromitirati i prisiliti na suradnju sa SDP-om. Prema navodima u predstavci, Zdilar preko nekih članova svoje obitelji pokušava prikupiti kompromitirajuće podatke o Petrovu iz Kliničko bolničkog centra u Mostaru, u kojem je Petrov nekoć radio kao psihijatar, nakon što je u tom gradu završio medicinski fakultet. U predstavci se navodi da bi se trebala “dostaviti imena osoba iz KBC-a Mostar s kojima je Petrov bio u dobrim odnosima, kolegijalnim ili radnim, s ciljem da SDP u daljnjem postupku može pristupiti navedenim osobama, s krajnjim ciljem kompromitacije Bože Petrova”. Osim navedenoga, u predstavci se insinuira da je Zdilar kao djelatna vojna osoba bio politički aktivan te da sve to on radi kako bi pomogao ministru obrane Anti Kotromanoviću i SDP-u.

Izvori bliski Zdilaru tvrde da su navodi u toj predstavci potpune izmišljotine te da se lako mogu demantirati. To je Nacionalu potvrdio i izvor blizak Uredu predsjednice.

  • ŠPIJUNSKA PREDSTAVKA insinuira da brigadni general Boris Zdilar u korist SDP-a pokušava protuzakonito prikupiti podatke protiv Petrova, ali izvor blizak Uredu predsjednice tvrdi da su to obične gluposti

PREDSTAVKA JE JOŠ 21. STUDENOGA poslana predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u Ured predsjednice, s molbom da se zatraži od VSOA-e da se ti navodi provjere. Konkretno, od VSOA-e se traži da provede operativno provjeravanje, uključujući i mjere tajnog prikupljanja podataka o “toj početnoj i utemeljenoj sumnji u protuzakonito djelovanje djelatne vojne osobe Borisa Zdilara”.

Upućeni vojni izvori tvrde da nema nikakve sumnje da su predstavku napisale upravo osobe koje su bile ili su još uvijek djelatnici VSOA-e. U prilog tim tvrdnjama navodi se i netom citirani dio predstavke, u kojem se koriste specifične rečenične konstrukcije koje su koristili pojedini operativci unutar VSOA-e. Osim toga, predstavka je napisana istim fontom slova kao i brojni drugi dokumenti koji su vlasništvo VSOA-e.

Izvor blizak Uredu predsjednice potvrdio je za Nacional da je spomenuta predstavka doista dospjela do Ureda predsjednice, da je Kolinda Grabar Kitarović o njoj kratko informirana, da je uopće nije pročitala, ali i da je predstavka proslijeđena na postupanje.

“Ova predstavka je proslijeđena, ali njoj ne treba davati veliko značenje. Naprosto zato što su u njoj napisane gluposti, po svemu sudeći radi internih obračuna unutar VSOA-e. Prema nekim procjenama, lako je moguće da ju je napisala osoba koja je bila aktivna u sigurnosnom sustavu prije petnaestak godina. Međutim, postoji procedura koja se poštiva u takvim slučajevima te se najveći dio svih pristiglih predstavki, bile one anonimne ili potpisane, šalje mjerodavnim institucijama na postupanje”, izjavio je za Nacional izvor blizak Uredu predsjednice.

IZVOR BLIZAK VSOAi TVRDI da su djelatnici te agencije tijekom proteklih nekoliko dana provjeravali utemeljenost navoda u predstavci. Drugim riječima, moguće je da su se agenti VSOA-e pokušavali informirati o društvenim kontaktima Bože Petrova, ali i pojedinih članova njegove šire obitelji.

Upućeni vojni izvori tvrde da je posve izvjesno da su tvrdnje navedene u predstavci neistinite, ali da takva podmetanja i obračuni unutar VSOA-e potvrđuju da su u pravu osobe koje čelnicima Mosta sugeriraju da je potrebno temeljito “pročišćavanje” sigurnosnog sustava, koje po nekim scenarijima može uključivati i ukidanje VSOA-e u postojećem obliku i njeno svođenje na jedan dio Sigurnosno-obavještajne agencije.

Komentiraj