BOŽINOVIĆ ‘Popuštanje mjera dogodit će se kada to dopusti epidemiološka situacija’

Voditelj nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, za RTL je pojasnio situaciju s izdavanjem propusnica.

“Izdano je više od 450.000 propusnica, a do kraja dana možda bude i pola miijuna. To je izuzetno veika brojka s obzirom da se s izdavanjem propusnica krenulo tek prije tri dana. Tu su i početna nesnalaženja jer radi se o jednom potpuno novom sustavu gdje su baze podataka iz nekoliko institucija uvezane, ali mislim da se radi dobar posao”, izjavio je ministar, dodajući da je skoro 11 tisuća propusnica odbijeno.

“To su zahtjevi koji nisu bili opravdani. Još uvijek ne znamo, ali nas zanima koliko je među njima ljudi kojima je bila određena mjera samoizolacije, a tražili su propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta”, kazao je Božinović, naglasivš da je ovo tek prvi val.

“Nakon toga će biti lakše. Ja sam od prvog dana pozivao, posebno poslovne subjekte, pa i građane koji nemaju u planu putovati odmah u ponedjeljak da se to odgodi jer to je posao koji neće stati. E-propusnice će se izdavati sve dok za tim bude postojala potreba tako da nije nužno da je svi odmah prvi dan, odnosno u ponedjeljak 6. travnja, dobiju. Ministarstvo uprave, zajedno sa svim akterima u ovom projektu je krenulo s izdavanjem kolektivnih zahtjeva kad su u pitanju velike firme. Ti zahtjevi su individualizirani, ali se mogu podnijeti kolektivno”, naglasio je ministar.

Otkrio je i kako je na terenu dovoljan broj policajaca kojima se pridružilo i 18 tisuća pripadnika Civilne zaštite.

“Hrvatska se zasad dobro bori protiv koronavirusa, a to je zbog toga što je Hrvatska od prvog dana slušala struku koja o tome zna najviše”, naglasio je ministar.

Na pitanje kada je moguće očekivati popuštanje mjera samoizolacije, ministar kaže kako će to vjerojatno ići “korak po korak”.

“Krenut će u trenutku kada to bude dopustila epidemiološka situacija. Slušat će se savjeti epidemiologa. Kada su epidemije u pitanju, ključno je izravnati broj novooboljelih, odnosno da nema naglih skokova osobito u smislu eksponencijanog rasta. Kada počne padati taj broj, to još uvijek ne znači da je sve prošlo i da se možemo opustiti”, zaključio je ministar Božinović.

Komentiraj