BOŽINOVIĆ: “Ako se pridržavamo makar elementarnih mjera, onda smo prilično sigurni”

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u ponedjeljak je održao konferenciju za novinare na kojoj je komentirao pojavu koronavirusa na teniskom turniru Adria Tour u Zadru.

Božinović je rekao kako se testiranja nastavljaju i kako se otvaraju linije za upite građana. “Odaslana je poruka svima koji su bili u kontaktu ili u blizini ovih tenisača da se samoizoliraju, sigurno da će u danima koji dolaze epidemiolozi kontaktirati svakoga od njih”, kazao je voditelj Nacionalnog stožera i dodao da smo u jednom razdoblju otvaranja gospodarstva.

“Vidite da je i Španjolska pokrenula veliku kampanju kojom pozivaju goste u Španjolsku, a imali su preko 300 oboljelih i sedam mrtvih prošli tjedan. Ako se pridržavamo makar elementarnih mjera, onda smo prilično sigurni”, poručio je Božinović.

Dodao je da se vidi sve što je stožer govorio mjesecima. “Nije dobro biti u zatvorenom preko 15 minuta s onima za koje niste sigurni da možda imaju virus. Prema tome, ukoliko se svi budemo pridržavali mjera onda se ne bi išlo ni u kakve restriktivne mjere”, kaže.

“Što se tiče Zadra, poduzete su mjere vezano uz najosjetljivije skupine. U Domovima za starije i nemoćne i u bolnicama nema posjeta, a drugo ovisi o svima od nas”, rekao je Božinović.

Na pitanje tko je zakazao u Zadru, Božinović kaže da su zakazali svi koji se nisu držali mjera. “Ukoliko se ljudi ne žele inficirati, mogu to postići vrlo jednostavno, neka se ne dovode u situacije u kojima su moguće infekcije”, rekao je.

“Siguran sam da i ovaj primjer, ma kako loš, će osvjestiti ljude da zapravo, ako se oni budu pridržavali uputa, da im je to najbolje jamstvo da će nastaviti raditi svoj posao. Vidjet ćemo je li sanitarna inspekcija nešto našla. Mi smo od prvog dan zauzeli stav da je u epidemiji ljude važno obavještavati, a represijom taj učinak ne bi postigli. Pokazali smo da znamo zaustaviit virus. Ovo nije situacija sa kojom se ne možemo nositi, ja sam siguran da će se sljedećih dana podići razina svijesti kod ljudi, kod svih koji organiziraju događaje i da ćemo se vratiti na još niže brojke, iako ove nisu jako zabrinjavajuće”, obasnio je.

Na pitanje što će biti s izborima kaže da je HZJZ na poziv DIP-a razradio načine postupanja u izbornom procesu. “Ostala je još posljednja faza, dan izbora. Što se riče konkretnih rješenja, ovisit će o situaciji u tom trenutku”, rekao je Božinovići dodao kako su i sada brojke manje nego kada se krenulo u proces odluke o održavanju izbora.

Napomenuo je i da je na jesen oguć drugi val. “Ako se ne nađe medicinsko rješenje, za što nema naznaka, tada bu došli u puno goru situaciju”, rekao je.

Na novinarsku konstataciju da se političari ne pridržavaju mjera, Božinović kaže da se njega nije moglo vidjeti da se ne pridržava mjera. “Ni predsjednik vlade se nije rukovao ni s kime, pogotovo jučer ili prekjučer u Zadru. S nikim se nije zadržao više od 10 do 15 minuta”, kaže Božinović i dodao da je premijer s njima bio tridesetak sekundi.

Ponovio je da će se Plenković testirati jer je odgovotan političar i odgovoran predsjednik vlade. “Sve što je do sada radio u kamnpanji to će raditi i ubuduće. Kratko zadržavanje i bez rukovanja”, kaže i dodaje kako kratko biti s nekim bez bliskog kontakta je prilično sigurno da nećete biti inficirani.

Na pitanje bi li preijer trebao u samoizolaciju jer je bio u kontaktu s Đokovićem, Boćinović kaže: “Ja tu nisam stručan, ali kontakt u epidemiološkom smislu po međunarodnim i našim standardima je više od 15 minuta s dodirivanjeme i rukovanjem. Nemojte me dovoditi…znam da ste pričali i sa zamjenicom ravnatelja HZJZ-a, to je pitanje za struku.

Ističe i kako se odgoda parlamentarnih izbora nije razmatrala. “Nema indikacija zbog kojih bi se to razmatralo. Imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi. Treća smo država od kraja po broju umrlih, mislim da su samo Latvija i Slovačka bolje. Nemamo nijednu osobu na respiratoru, imamo malo hospitaliziranih. Ako to nisu pokazatelji naše uspješnosti ne znam što bi bili”, kazao je Božinović.

Još tri tenisača u Zadru pozitivna na koronavirus, među njima i Borna Ćorić

Komentiraj