BOŽINOVIĆ: “Ako budemo donosili mjere, bit će oštrije od onog što se najavljuje”

 

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za novinare izjavio da epidmeija koronavirusa neće nestati preko noći, te upozorio da se za jesen moramo pripremiti, i zdravstveno i mentalno.

“Činjenica je da u ovom trenutku nismo zadovoljni s brojkama, iako je situacija epidemiološki pod kontrolom. Danas je polovica slučajeva vezana za svadbe ili druga okupljanja. Odlučili smo pratiti situaciju, ako budemo donosili mjere, bit će oštrije od onog što se najavljuje.

Računamo na svijest građana. To je najefikasniji način da u dogledno vrijeme spustimo broj novooboljelih. Nije poanta u kažnjavanju. želimo postići da ljudi prihvate činjenicu da se svadbe i druga okupljanja ne bi trebala organizirati kao da se ništa ne događa, kao da nema pandemije”, poručio je Božinović.

Još je jednom pozvao građane da se pridržavaju mjera. “Ovo će trajati. Moramo biti svjesni da epidemija neće nestati preko noći. Moramo se pripremati i zdravstveno i mentalno za jesen.”

Božinović kaže i da, ako bude novih žarišta i epidemiolozi će teško loviti kontakte, donijet će nove mjere. “One ne bi bile nejasne, bile bi puno jasnije. I dalje nastojimo izbjeći taj scenarij.”

Komentiraj