hina

Bozanić pozvao na molitvu za Domovinu i obitelj

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je u petak vjernike Zagrebačke nadbiskupije na molitvu za Domovinu i obitelj, a posebno “mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu”, te je istaknuo da Crkva poziva na otvoren i hrabar dijalog, na međusobno poštovanje i čuvanje zajedništva u hrvatskome društvu, bez pritisaka i žurbe u donošenju odluka.

 

 

Na poziv na molitvu potaknule su ga potrebe i osjećaji vjernika, osobito roditelja koji su izrazili zabrinutost zbog najnovijih događaja, nedoumica i prijepora u hrvatskome društvu. Pismo poslano svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima na području Zagrebačke nadbiskupije bit će pročitano na euharistijskim slavljima u svim njezinim župama u nedjelju, 8. travnja poslije Popričesne molitve.

“Potaknut potrebama i osjećajima vjernika, osobito roditelja koji su izrazili svoju zabrinutost glede najnovijih događanja, nedoumica i prijepora u hrvatskome društvu u ovom trenutku, pozivam sve vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije, da tijekom tjedna koji započinje Bijelom nedjeljom, odnosno današnjom Nedjeljom Božjega milosrđa, molite za hrvatsku Domovinu, a posebno za obitelji, kako osobno tako i u zajedništvu svoga doma, a naročito u župnim, redovničkim i drugim vjerničkim zajednicama”, ističe kardinal Bozanić.

“U svojim molitvama posebno molimo mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu. Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog, na međusobno poštovanje i čuvanje zajedništva u hrvatskom društvu, bez pritisaka i žurbe u donošenju odluka.”

Zagrebački nadbiskup podsjetio je da je Crkva posebno osjetljiva na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu.

“Nadalje, kao Crkva koja je, ne tako davno, proživjela teret raznih oblika totalitarizama, posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu. Svjesni smo da se elementi takvih pokušaja, koji sebe nisu u prošlosti nazivali, pa ni danas sebe ne nazivaju ideologijom, redovito predstavljaju kao otvorenost, napredak i boljitak”, upozorava kardinal Bozanić i dodaje kako “uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju ꞌraj na zemljiꞌ”.

“Zato, kao što sam nedavno naglasio, ponavljam da ‘uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju ꞌraj na zemljiꞌ, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove’ (homilija na Uskrs, 1. travnja 2018.)”, podsjeća zagrebački nadbiskup.

“Sukladno upozorenjima pape Franje o novim pokušajima kolonizacije, neprestano čuvajući vjernost Božjoj volji i nastojeći ostvarivati vrjednote koje su oblikovale hrvatski identitet, s pouzdanjem i nadom molimo zagovor Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske, svetog Josipa, zaštitnika naše Domovine i blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka Istine i čiste savjesti”, stoji na kraju pisma kardinala Bozanića.

Komentiraj