Bošnjaković: “Ne znamo puno činjenica, tako se ne može ući u osnivanje povjerenstva”

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je, gostujući u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija, komentirao zahtjev oporbe za osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi, nakon što se poslije potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokazalo da kuće nisu adekvatno obnovljene.

Za osnivanje povjerenstva potrebna je saborska većina, a Bošnjaković kaže da će vrijeme pokazati kakva će biti sudbina povjerenstva. Dodao je da kad oporba, čiji je prijedlog za osnivanjem povjerenstva zasad samo u fazi inicijative, napravi pravu odluku s definiranim ciljevima – onda će HDZ i vladajuća većina ‘vidjeti’.

“Načelno, ako je bilo nepravilno, korupcije, a drugi je trpio štetu i patnju, to zaista treba osuditi. Ipak, moramo znati da se radi o procesu koji je bio prije 20 godina. Treba se vratiti u to vrijeme, sagledati što se tada događalo. Tada je Hrvatska obnovila 156 tisuća kuća, sukladno pravilima i standardima koji su tada vrijedili. Ja isto slušam izjave ljudi kojima su kuće stradale u potresima i to ne zvuči dobro”, rekao je Bošnjaković.

Bivši ministar pravosuđa naglasio je da policija i USKOK rade na utvrđivanju činjenica te da istražno povjerenstvo treba osnivati kada su poznate konkretne stvari. Naglašava da još uvijek nije poznat točan broj kuća koje su stradale u potresu. “Ne znamo puno činjenica te se tako ne može ući u osnivanje povjerenstva”, rekao je.

Eventualno buduće povjerenstvo htjelo bi saslušati aktualnog sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića, koji je za vrijeme poslijeratne obnove bio glavni inženjer, ali je ustvrdio da je njegova uloga bila koordinativna, ne i nadzorna. Odgovornim se, kaže, ne osjeća. Žinić je rekao i da kuće iz obnove koje su oštećene, da se nisu srušile, te da je 95% kuća iz obnove u Petrinji i Glini bez oštećenja.

Nacional u novom broju otkriva povezanost Ive Žinića s tajanstvenim inženjerom Veljkom Savićem. Iako su zajedno radili, Žinić tvrdi da ga se ne sjeća i navodi: ‘Ponavljam, ponosan sam na svoju ulogu u obnovi zemlje’. Također, Nacional doznaje da je premijer Andrej Plenković de facto otpisao Ivu Žinića zbog njegove uloge u teško kompromitiranoj poslijeratnoj obnovi kuća na ovom području – u čemu su nakon nedavnog potresa otkrivene brojne nepravilnosti i nezakonitosti za koje se tek treba potvrditi karakter teških kriminalnih radnji – Žinić je ostao bez bilo kakve mogućnosti kandidature za novi mandat.

EKSKLUZIVNO: Plenković je politički otpisao župana Žinića, zabranit će mu da se ponovo kandidira na lokalnim izborima

“Prvo se trebaju utvrditi neke činjenice, ne znamo uopće koliko je takvih kuća koje su obnovljene stradale, a već se u javnosti stvara dojam odgovornosti Ive Žinića, župana Sisačko-moslavačke županije. Par mjeseci prije lokalnih izbora. Dakle, obnoviti gotovo 160 tisuća kuća. Neke su obnovljena od temelja, neke su sanirane. Da je netko osmišljavao sistem obnove 160 tisuće kuća samo da bi izvukao nekakvu korist, ja smatram da to ne postoji. Je li neki izvođač ugradio manje materijala, to najoštrije osuđujem. Međutim, prošlo je 20 godina. Ako se to nađe, ako tog izvođača ima, ako nije zastara, treba ga sankcionirati”, poručio je Bošnjaković.

Oporba traži istražno povjerenstvo o poslijeratnoj obnovi

Komentiraj