BOROVO Radnicama prijete otkazom zbog pisanja po Facebooku

Nacional

Nekoliko radnica vukovarskog Borova ovih je dana od uprave društva dobilo opomene zbog objavljivanja neprimjerenih i neprihvatljivih sadržaja na društvenim mrežama ili zbog javnog podržavanja takvih sadržaja. Uprava im je naložila da se u budućnosti suzdrže od takvih ili sličnih aktivnosti, doznaje se iz Borova.

Naime, još u ožujku jedna je zaposlenica Borova objavila na društvenoj mreži Facebook da poziva upravu društva na ostavke. Potom je objavila i otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi. U tom pismu je prozvala predsjednika Uprave Gordana Kolundžića da ne radi na promociji poduzeća nego na samopromociji.

“Borovo je za njega krava muzara. Borovo dotičnom gospodinu ništa ne znači, za njega je to prolazna stanica, dok za nas koji tu živimo i radimo, za nas je to nešto sasvim drugo”, napisala je, između ostalog. U tom istom pismu predložila je Vandu Tomić Đaković za predsjednicu Uprave jer smatra da ona može pomoći Borovu, a i radnici je cijene.

Mjesec dana kasnije podijelila je, u drugom postu na istoj mreži, tekst svoje kolegice koja je prozvala Upravu zbog nestručnosti, zastrašivanja i mobinga nad radnicima, a zaključila je i kako je Borovo ‘u potpunom rasulu i kaosu’.

Umjesto očekivane pomoći radnicama, ali i njihovim kolegama koji su objave podržali, stiglo je upozorenje Uprave.

“Kao Poslodavac, društvo Borovo d.d. Vukovar podržava različitost na svim razinama organizacije i prihvaća svaku konstruktivnu kritiku svakog pojedinog radnika, no ne tolerira bilo kakav oblik vrijeđanja suradnika, nadređenih ili drugih osoba koji sa svojim radom vezani za Društvo. Uvidom u objave pojedinih radnika Društva na društvenim mrežama, utvrđeno je kako je niz radnika Društva javno objavio ili podržao tekstove uvredljivog sadržaja, sadržaja koji pozivaju na udruživanje radi protjerivanja Uprave, Nadzornog odbora i dijela radnika Društva, pozivaju na diskriminaciju s osnova mjesta prebivališta, kao i niz neistinitih optužbi”, kažu u Borovu.

“Borovo d.d. ne tolerira bilo kakav oblik diskriminacije, ne podržava javno objavljivanje bilo kakvih neprimjerenih sadržaja, a posebno ne sadržaja koji uključuju vrijeđanje, omalovažavanje, ismijavanje, klevetu, pozivanje na javni linč i izgon iz društva, neistine, optužbe, nazivanje radnika Borova pogrdnim i neprimjerenim imenima i dr. te se sve navedeno protivi vrijednostima tvrtke i internim pravilima društva. Štiteći ugled Društva, kao i svih radnika zaposlenih u Društvu, Borovo d.d. je kao poslodavac postupilo sukladno odredbama Zakona o radu te upozorilo radnike koji su tekstove navedenih neprimjerenih i neprihvatljivih sadržaja bilo javno objavili ili javno podržali, da se suzdrže od takvih ili sličnih aktivnosti”, objašnjavaju svoj postupak u tvrtki.

Petero radnika Borova kojima su u lipnju istekli ugovori o radu nisu dobili produženje ugovora.

“Niti jedan radnik društva Borovo d.d. nije dobio otkaz ugovora o radu skrivljenim ponašanjem radi označavanja i komentiranja navedenih tekstova. Za petero radnika zaposlenih na radnom mjestu Prodavač ugovori o radu prestali su 30. lipnja 2017. godine protekom roka na koji su isti bili sklopljeni”, kažu u Borovu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]