BORIS MILETIĆ ‘Porezno rasterećenje je dobro, ali ne preko leđa lokalne zajednice’

Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić rekao je u petak komentirajući prijedlog porezne reforme, koji je u četvrtak predstavljen na prvoj sjednici Vlade, kako je porezno rasterećenje dobro, ali ne preko leđa lokalne zajednice jer je to, ocijenio je, klasičan primjer poimanja politike centralističkih stranaka koje novac lokalnih zajednica žele prebaciti u državnu blagajnu.

“Premda je ministar financija Zdravko Marić više puta rekao da najavljena porezna reforma neće ponoviti pogrešku i ići na štetu lokalnih zajednica, nisu predstavljene mjere kojima bi se kompenzirali mogući gubitci za lokalne zajednice. To će, nažalost, ponovno ići na štetu lokalnih zajednica, gdje građani ostvaruju daleko najveći dio svojih potreba”, rekao je Miletić. Dodao je da se tako građanima s nižim plaćama one vrlo malo povećavaju, a onima s visokim plaćama one se znatno povećavaju, što je socijalno nepravedno.

“Ako se to stavi u korelaciju s najavom dvije stope PDV-a od 12 i 25 posto, osnovne živežne namirnice poput kruha i mlijeka, koje su imali povlaštenu stopu PDV-a, rastu na 12 posto, što će dovesti do poskupljenja”, istaknuo je Miletić, dodajući da najavljena porezna reforma nije socijalno osjetljiva te da “više ide na ruku bogatijima nego onima koji su s nižim osobnim primanjima” . Izrazio je bojazan da bi takva reforma mogla pridonijeti dodatnom socijalnom raslojavanju društva, gdje će oni siromašniji i s nižim primanjima ostati manje-više na istom, a oni bogati i s visokim prihodima biti još bogatiji.

“Ako se pak buduće kompenzacijske mjere pokažu nedostatnima, smatram da bi smanjenje PDV-a bila puno bolja mjera od najavljene porezne reforme. Tim bi potezom svi bili podjednako na dobitku, dok poreznom reformom ove Vlade bogati postaju još bogatiji jer se radnicima s nižim primanjima plaća uvećava za svega 50-ak kuna mjesečno, a onima s visokim prihodima i za tisuću kuna”,  rekao je Miletić.

Komentiraj