Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson otputovao je u nedjelju u Sjedinjene Države gdje će se sastati sa savjetnicima izabranog predsjednika Donalda Trumpa, dok London želi potvrditi posebne veze s Washingtonom.

Johnsonovo putovanje se događa nakon najave da će britanska premijerka Theresa May na proljeće posjetiti Bijelu kuću, nakon Trumpova službenog preuzimanja dužnosti 20. siječnja.

“Tema razgovora će biti veze Sjedinjenih Država i Velike Britanije te druge vanjskopolitičke teme”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova izvijestivši o Johnsonovu posjetu.

Britanski ministar će napose razgovarati sa zetom Donalda Trumpa, Jaredom Kushnerom i sa savjetnikom za strategiju Steveom Bannonom u New Yorku, a zatim se sastati s čelnicima Kongresa, dodaje isti izvor.

Čelnici kabineta Therese May boravili su prošli mjesec u posjetu SAD-u gdje su se sastali s timom Donalda Trumpa.

London želi ojačati trgovinu i bilateralna ulaganja s SAD-om dok se Velika Britanija priprema za Brexit i treba s EU-om pregovarati o novim trgovinskim ugovorima.

May je telefonski razgovarala s Trumpom nakon njegova izbora u studenom i tada ju je on pozvao da ga posjeti “čim to bude moguće”.

Komentiraj