BORAS NEZADOVOLJAN: Saborski protokol mu namijenio mjesto među predstavnicima vjerskih zajednica

FaH

Rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Damir Boras ostao je u četvrtak stajati iza drugih uzvanika na prvoj sjednici osmog saziva Hrvatskog sabora, nezadovoljan mjestom koje mu je dodijelio saborski protokol i načinom na koji ga je na početku sjednice pozdravio predsjedavajući Josip Leko.

“Umjesto da sjedim s ostalim rektorima, saborski mi je protokol namijenio mjesto među predstavnicima vjerskih zajednica. Predsjedavajući me nije poimence pozdravio kao predsjednika Rektorskog zbora, iako sam na sjednicu pozvan u tom svojstvu, nego kao predstavnika Hrvatske starokatoličke crkve”, kazao je Boras Hini, ističući kako jest starokatolik, ali kako je u toj vjerskoj zajednici tek laik te kako ga ona nije delegirala u Sabor.

Naglasio je i kako je saborske službenike odmah po ulasku u sabornicu upozorio kako su mu namijenili neprikladno mjesto. “Oni su bili ljubazni, ali nisu uspjeli riješiti problem. Takve se stvari ne događaju slučajno”, rekao je Boras, a na pitanje smatra li da ga je netko u saborskom protokolu namjerno želio poniziti, odgovorio je kako ne želi nagađati je li postojala namjera, ali kako je svakako riječ o vrlo neprofesionalnom postupanju protokola.

“Predsjednik Leko mi se kasnije ispričao i vjerujem kako on nije kriv za to što se dogodilo, nego mu je protokol dao popis uzvanika koje je trebao pozdraviti na početku sjednice, a koji je bio izrazito neprofesionalno napisan”, uvjeren je Boras.

Najavio je kako će se Saboru i pisanim putem požaliti na ponašanje službenika u protokolu te istaknuo kako to ne čini zbog povrijeđene taštine, nego kako bi upozorio da bi rektorima po protokolu moralo pripadati visoko mjesto.

U saborskim službama objašnjavaju, pak, kako je današnja sjednica bila radna, a ne svečana te kako je prije svega bilo nužno osigurati mjesta za svih 151 zastupnika. Zbog toga rektori nisu bili smješteni u sabornici kako je običaj na svečanim sjednicama. Osim zastupnika, tamo su sjedili samo članovi aktualnog državnog vrha i raniji visoki državni dužnosnici, a Borasu je bilo namijenjeno respektabilno mjesto u prvom redu na galeriji, gdje su sjedili i drugi rektori, objasnili su u saborskom protokolu.

Nejasno je, međutim, ostalo, zašto je Leko na početku sjednice pozdravio “gospodina profesora doktora Damira Borasa, Hrvatska stara katolička crkva”, što se može pročitati u fonogramu sjednice.

 

Komentiraj