Bombino: pionir tuareggaea u Vintageu

facebook.com

Bombino, najpoznatiji tuareški virtuoz na gitari, predstavnik pobunjeničkog pustinjskog rocka, stiže 20. prosinca u Vintage Industrial na svoju prvu klupsku svirku u Hrvatskoj u organizaciji Raw Syndicatea. Mogli ste ga vidjeti samo u festivalskim izdanjima (InMusic), a sada ga konačno možete doživjeti u intimnoj atmosferi kluba.

Za uvod u koncert i after bit će zadužen DJ Emir Fulurija, urednik radijske etno/world music emisije ‘Izvorišt’a. U svibnju ove godine Bombino je izbacio sedmi album ‘Deran’ preko Partisan Recordsa i automatski zaradio hvalospjeve poput ‘Sultan of shred’ by The New York Times ili ‘The world’s best guitarist’ by Noisey…

Omara Moctar, poznatiji kao Bombino, afrički je gitarist iz Nigera, čiji se stil i virtuoznost nerijetko uspoređuju s onim Jimija Hendrixa. Inspiraciju za svoju energičnu i nadahnjujuću glazbu pronalazi u svojim korijenima, ali rado priznaje kako su mu među uzorima, osima Hendrixa, i Mark Knopfler, Ali Farka Touré te Santana.

Ne čudi stoga što se sadržaj većine njegovih pjesama izravno dotiče geopolitičkih problema tuareške zajednice i života na afričkom kontinentu. Viziju o boljem životu u vlastitoj državi, Bombino uspješno i s puno emocija prenosi u pjesmama Adinat (Ljudi), kojom poziva na jedinstvo svih pripadnika tuareške zajednice i Aman (Voda), kojom nastoji ukazati na goruće problemima pustinjskog života. Njegovi obožavatelji diljem svijeta dokaz su da dobra glazba nadilazi sve barijere i, baš poput nomada, putuje prema novim odredištima.

”Bombino se probio svojim trećim studijskim albumom ‘Agadez’ prije sedam godina, što mu je otvorilo priliku da snimi svoje sljedeće dvije ploče sa svjetski slavnim glazbenicima u ulozi producenta. Prvo je to 2013. na albumu ‘Nomad’ bio Dan Auerbach iz The Black Keys, da bi ga tri godine kasnije na ‘Azel’ zamijenio gitarist i pjevač benda Dirty Projectors, David Longstreth. Oba ova albuma priskrbila su Bombinu dovoljno kritičarske hvale i slave da si može priuštiti snimanje svog novog albuma ‘Deran’ ponovno u Africi, bez jakog imena koje bi dodalo višak medijske pozornosti poput dvaju prethodnika.” I.L.(RDD)

Komentiraj