Bolnica Ogulin smanjila usluge za više od polovinu

Ogulinska bolnica zbog koronakrize prima samo “hitne, urgentne i neizbježne” pacijente i smanjila smanjila je rad za više od polovine, izjavio je u Otvorenom HTV-a ravnatelj Opće bolnice Ogulin Josip Zorko.

Ipak, tvrdi Zorko, “možemo kontrolirati epidemiju” ako ne bude naglog povećanja broja zaraženih. U ogulinskoj je bolnici zbog koronavirusa 51 djelatnik van pogona, zatvoren je odjel ginekologije, a virus se probio na još tri odjela, kirurgiju, internu medicinu i jedinicu intenzivnog liječenja, izvijestio je Zorko.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Šimetin Pavić kazala je kako je situacija “u svakom slučaju zabrinjavajuća”: virus se širi u svim dobnim skupinama podjednako, i skok je nagao. “Što je više zaraženih, bit će i više mrtvih. Sad je najvažnija preventiva. Sve je ovo veliki alarm”, kazala je Šimetin Pavić, pozivajući građane da poštuju epidemiološke mjere.

Glavna sestra s Odjela imunokomprimiritanih bolesnika Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević Danijela Debogović kazala je kako je “izuzetno zahtjevno” raditi kao medicinska sestra na odjelu intenzivne njege, jer za to treba prethodno dvogodišnje iskustvo. Zato bi bil “jako teško” u taj posao uvoditi neiskusne medicinske sestre koje još nisu dovoljno sigurne za rad s pacijentima oboljelima od koronavirusa.

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivana Šmit upozorila je kako je zdravstveno osoblje umorno i iscrpljeno, što povećava rizik od pogrešaka na poslu.

Komentiraj