Bloomberg: Europa se nije snašla u borbi s pandemijom, pleše na rubu katastrofe

Nevjerojatno je slab početak kampanje cijepljenja protiv covida-19 u Europskoj uniji, donosi Bloomberg. EU je dosad uspjela primijeniti oko 8,9 milijuna doza, što znači samo dvije doze na sto stanovnika. SAD i Velika Britanija dosad su cijepile sedam, odnosno 10,5 doza na sto stanovnika, a Izrael je trenutačno na brojci 43. Budući da su za sva dosad odobrena cjepiva potrebne dvije doze cijepljenja, da bi bila učinkovita, Europska unija nije na pravom putu.

EU je namjeravala do kraja ljeta potpuno procijepiti najmanje 70 posto stanovništva u svim zemljama-članicama, ali taj cilj možda više nije dostižan. Europa je odobrila dva cjepiva, jedno Pfizerovo i BioNTechovo, te drugo Modernino, no njihova opskrba nije dostatna. Europska agencija za lijekove ovaj tjedan će pregledati cjepivo AstraZenece i Sveučilišta Oxford, ali britanska farmaceutska kompanija kaže da bi u prvom kvartalu mogla smanjiti svoju isporuku Europskoj uniji za gotovo 60 posto. Cjepivo francuskog Sanofija neće biti spremno do kraja 2021. godine zbog neuspjeha u ispitivanjima, piše Bloomberg.

Posljedice mogu biti katastrofalne. EU je dosad imala gotovo 426 tisuća smrtnih slučajeva zbog covida-19, prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Uspješno cijepljenje jedini je način da se pomogne oporavku gospodarstva. Kombinacija duboke neizvjesnosti, lockdowna i drugih mjera socijalne distance pridonijela je padu domaćeg bruto proizvoda u Europi za 7,6 posto tijekom 2020. godine, pokazuju projekcije Međunarodnog monetarnog fonda iz listopada.

Loša organizacija

Neuspjeh Europske unije započeo je s predbilježbama za cjepiva. Iako je sveobuhvatni portfelj postojao i prije nego što su cjepiva odobrena, EU je sporo i konzervativno pristupila cjepivima temeljenima na inovativnoj tehnologiji glasničke RNK (ili mRNA) Pfizer-BioNTecha i Moderne. Europska agencija za lijekove zaostajala je za SAD-om i Velikom Britanijom u odobravanju Pfizerova cjepiva. Kašnjenje u izdavanju odobrenja AstraZenecinom cjepivo je razumljivo, s obzirom na probleme u ispitivanjima. Naime, AstraZeneca još nije zatražila američko regulatorno odobrenje.

Uvođenje cjepiva u Europi bilo je sporo, posebice u Francuskoj i Belgiji. Pitanje je jesu li članice EU ispravno odlučile tko će dobiti prve doze. U Italiji je samo jedna od deset doza dospjela do stanara domova za starije i nemoćne, a četvrtinu svih cjepiva dobili su zdravstveni djelatnici, koji nisu ni liječnici, ni medicinske sestre. Dodatni je problem rasipavanje bočica.

EU u svađi s farmaceutskim kompanijama

EU se okrenula protiv farmaceutskih kompanija. U ponedjeljak je održan sastanak s upravom AstraZenece, od koji se tražilo objašnjenje kašnjenja i zahtijevalo ispunjavanje obećanja o isporukama. AstraZeneca za probleme krivi jedan od svojih proizvodnih pogona u Europi, ali Europska komisija strahuje da je kompanija dala prednost drugim zemljama.

“Članice EU su jedinstvene. Proizvođači cjepiva imaju društvene i ugovorne odgovornosti koje moraju poštovati”, napisala je u ponedjeljak na Twitteru Stella Kyriakides, povjerenica EU za zdravstvo i sigurnost hrane.

Europske vlade imaju puno pravo zahtijevati izvršavanje ugovora. Platile su pozamašne iznose unaprijed, očekujući pravovremene isporuke. Ugovori s farmaceutskim kompanijama su tajni, ali moguće je da proizvođačima lijekova nude neke klauzule o izbjegavanju odgovornosti u slučaju problema s opskrbom.

Bijes EU vlada zbog Pfizerovih isporuka

Kaos zbog pandemije u politici nije od jučer. Krivnja zbog širenja covida-19 od početka je svaljivana druge od građana koji partijaju do stranih posjetitelja, ali ne i na loše politike. Prošli je tjedan nekoliko nacionalnih vlada u zemljama EU bilo bijesno na Pfizer kad je najavio da će privremeno reducirati isporuku doza, kako bi reorganizirao proizvodnju u svojoj belgijskoj tvornici. Pokazalo se da će Pfizer kasnije tijekom ovog kvartala nadoknaditi manjak, piše Bloomberg.

Bliska suradnja Pfizera i Izraela dovela je ovu zemlju do velikih rezultata u primjeni cjepiva. Europska unija mora biti sprema tjesnije surađivati s dobavljačima, nudeći financijsku pomoć onim dobavljačima koji odluče prenamijeniti svoje pogone kako bi proširili proizvodnju, zaključuje Bloomberg.

Komentiraj