Blokirani traže od Ministarstva pravosuđa da zaštiti osobne podatke građana

Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Blokirani zatražila je u nedjelju da Ministarstva pravosuđa hitno zaštiti od nekontroliranog uvida osobne podatke blokiranih građana, objavljene na internetskim stranicama Ministarstva.

“Ulaz na e-Oglasnu ploču pravosudje.hr  slobodan je i za ‘ukrajinskog hakera’ koji nakon što prođe test i odgovori na teško pitanje koliko je 3+0; može besplatno, neometan uzeti, odnijeti, i prodati osobne podatke stotine tisuća hrvatskih građana, njihov OIB, adresu stanovanja, rješenje o ovrsi, iznos duga, popis vjerovnika …”, upozorava Udruga u priopćenju.

Ističu da je riječ o podacima koji, ako su zloupotrebljeni, mogu nanijeti nepopravljivu štetu oštećenom građaninu, vjerovniku pa i Republici Hrvatskoj.

Zbog toga traže da se osobni podaci svih građana RH objavljeni na e-pločama odmah zaštite od nekontroliranog uvida te ocjenjuju da je Ministarstvo ovim činom propustilo zaštititi slobodu pojedinca što su tradicijske vrijednosti zapadne demokracije.

U priopćenju podsjećaju kako Ustav RH svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka te ističu da blokirani građani nisu zločinci da bi imali manji stupanj pravne zaštite.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]