Blaž Zgaga za Sueddeutsche Zeitung: “Kontrolirajući medije, Janša želi kontrolirati državu”

Blaž Zgaga, Nacionalov istraživački novinar iz Slovenije (SZ), izjavio je za ugledni njemački Sueddeutsche Zeitung  kako slovenski premijer Janez Janša i njegova stranka SDS žele, kontrolirajući medije, neizravno kontrolirati cijelu državu.

Zgaga je to izjavio za članak u kojemu je SZ izvijestio o stanju medija u Sloveniji i pritiscima desne Janšine vlade na medije, na primjeru sjednice Nadzorne skupine za demokraciju, vladavinu zakona i temeljna prava, pododbora Europskog parlamenta, na kojoj je Janša trebao odgovarati na pitanja zastupnika EP-a o slobodi medija u njegovoj zemlji.

No sastanak je, prema ocjeni SZ-a, propao, i to Janšinom krivnjom. U članku je potom naveden cijeli niz pritisaka na novinare i medijske kuće u mandatu Janšine vlade, a Blaž Zgaga naveo je jedan, koji u EU vjerojatno još nije viđen: Janšina vlada kani osnovati novu novinsku agenciju, Nacionalnu tiskovu agenciju (NTA), koja bi bila alternativa sadašnjoj STA, koju Janša naziva “nacionalnom sramotom”, a njegova joj vlada uskraćuje novac.

NTA, prema informacijama Blaža Zgage, trebao bi financirati jedan član Janšine stranke, a budući šef te agencije, piše SZ, “nedavno se predstavio u intervjuu s kanadskim aktivistom desničarske desnice riječima da je bio ‘glavni urednik fašističkog medija'”. Zgaga smatra da je vjerojatno da će nakon “kolapsa STA nova agencija biti izgrađena državnim novcem”.

“Prema Zgagi, kontrola informacijskih i medijskih tvrtki neizravno ima za cilj kontrolu ‘cijele države'”, piše SZ.

Komentiraj