BJELORUSIJA: Neizvjesna sudbina Marije Kolesnikove, oporbenjaci odlaze u egzil

Troje bjeloruskih opozicionih političara, među kojima je predvodnica prosvjeda u Minsku Marija Kolesnikova, prešli su granicu između Bjelorusije i Ukrajine, ali je potom objavljeno kako je Kolesnikova ipak zadržana u Bjelorusiji, prenijela je Al Jazeera Balkans dio još nerazjašnjenih navoda o sudbini Marije Kolesnikove, za koju je u ponedjeljak objavljeno da su je otele nepoznate osobe.

BJELORUSIJA: Oteta predvodnica proturežimskih prosvjeda u Minsku

Reuters je podsjetio kako je opozicijski pokret objavio da su maskirani ljudi u ponedjeljak priveli Kolesnikovu u središtu Minska i odvezli je u kombiju, te kako su njena dva saveznika kasnije također nestala.

Reuters je prenio i kako je bjeloruska državna televizija objavila da je Kolesnikova privedena rano jutros pri pokušaju da prijeđe granicu sa Ukrajinom, dok su njena dva suradnika uspjela izaći iz zemlje.

Državna televizija jutros je demantirala navode da su maskirani napadači u ponedjeljak oteli Kolesnikovu, navodeći da je rano jutros privedena kada je autom pokušavala prijeći granicu, prenio je Reuters.

O njezinom privođenju još nema službenih vijesti, a Ukrajina je objavila da Kolesnikova nije ušla u tu zemlju.

Objavljeno je kako su suradnici Kolesnikove iz oporbenog pokreta Anton Rodnenkov i Ivan Kravcov ušli u Ukrajinu.

Prvo je jutros objavljeno da su svo troje prešli bjelorusku granicu i ušli u Ukrajinu, ali je potom objavljeno kako je Kolesnikova pritvorena na granici.

„Pripadnici Koordinacijskog vijeća za preuzimanje vlasti Anton Rodnenkov i Ivan Kravcov su pobjegli van države tokom protekle noći. Njihova kolegica Marija Kolesnikova je pokušala napustiti Bjelorusiju nelegalno, ali je pritvorena na granici“, objavila je bjeloruska državna televizija.

Njemačka je pozvala bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da pojasni šta se dogodilo Mariji Kolesnikovoj. “Jako smo zabrinuti zbog Kolesnikove. Zahtijevamo pojašnjenja o njenoj lokaciji i puštanje svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njemačka, koja trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Evropske unije, radi “punom brzinom” na paketu sankcija EU-a protiv čelnika u Bjelorusiji, dodao je Maas.

Kolesnikova je posljednja ostala u Bjelorusiji od tri političarke koje su se udružile prije predsjedničkih izbora 9. kolovoza kako bi pokušale pobijediti Lukašenka.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]