Bivši rumunjski izbornik optužio Tapieja za podmićivanje

Cornel Dinu, poznati rumunjski nogometaš iz sedamdesetih godina, otkrio je skandal povezan s jednim od najslavnijih događaja u francuskom nogometu: pobjedu Olympiquea iz Marseillea 1993. u Ligi prvaka, u razdoblju kada je taj klub vodio kontroverzni biznismen Bernard Tapie

Bivši rumunjski izbornik i trener Cornel Dinu kaže da je Bernard Tapie potkupio Belgijce iz nogometnog kluba Brugge da bi Olympique de Marseille (OM) mogao doći do europskog finala 1993. te da je na njegov zahtjev potkupio suca utakmice. Taj biznismen poriče te optužbe i naziva ih “delirijem”.

Cornel Dinu, legenda rumunjskog nogometa sedamdesetih godina i bivši trener reprezentacije, otkrio je skandal povezan s jednim od najslavnijih događaja u francuskom nogometu: pobjedu Olympiquea 1993. u Ligi prvaka u razdoblju kada je klub vodio Bernard Tapie.

Nacional i njegovi partneri u mreži Europske istraživačke suradnje (EIC) analizirali su knjigu Cornela Dinua koja je objavljena prije nekoliko dana. On optužuje Tapieja da je osvojio najprestižniji europski kup zahvaljujući korupciji, kupivši ključnu utakmicu Brug­ge – OM 21. travnja 1993., koja je omogućila Francuzima da odu u finale. Dinu također tvrdi da je, na Tapiejev zahtjev, podmitio suca utakmice kako ne bi kaznio igrača Basilea Bolija žutim kartonom i tako osigurao da njegovoj zvijezdi ne bude uskraćeno finale.

SPORTSKO-POSLOVNI INTEGRITET BERNARDA TAPIEJA već je prilično narušen. Zbog afere oko kupovine utakmice OM – Valenciennes u svibnju 1993. osuđen je na godinu dana zatvora. I za utakmicu Spartak Moskva – OM u travnju 1991. dokazana je korupcija zahvaljujući posredniku Jean-Louisu Haguenaueru koji je danas u središtu velike francuske afere Benalla. U ožujku prošle godine pojavile su se optužbe Marca Fratanija, bivšeg Tapiejeva suradnika u Marseilleu koji je u Le Mondeu razotkrio “korupcijsku djelatnost” Tapieja u OM-u, putem fonda koji je korišten za kupnju utakmica i sudaca u Ligue 1, no Bernard Tapie je formalno odbacio te tvrdnje. Optužbe Rumunja Cornela Dinua su skandalozne jer je OM-ova pobjeda u Ligi prvaka i danas mitska i ponos je svih u Marseilleu. Dvadeset i šest godina kasnije nijedan francuski klub nije uspio ponoviti ovaj podvig, čak ni PSG napumpan “naftnim dolarima” iz Katara. Zašto je Cornel Dinu odlučio uvrstiti tu epizodu u svoju autobiografiju nakon toliko godina? “Imam 71 godinu, nemam više što izgubiti”, rekao je EIC-u. Bernard Tapie je za Mediapart demantirao Dinuove “smiješne” optužbe: “U interesu je tog gospodina da pruži dokaze ili svjedočenja kako bi dokazao svoje tvrdnje. Prošlo je trideset godina, trebalo mu je mnogo vremena da umiri svoju savjest. Ali pred sudom koji se bavi ovim slučajem, i koji će pozvati i vas, neće biti komplicirano pokazati da je ono s čime ste me povezali zabluda. OM je pobijedio jer je u to vrijeme, s klubom Milan, bio najbolja ekipa u Europi. Ta sranja nikada neće prestati”, dodao je Tapie. Kaže da se “ne sjeća tog Rumunja”.

No Cornel Dinu se vrlo dobro sjeća Bernarda Tapieja. Njegov nadimak “Sir” je znak poštovanja koji uživa u svojoj zemlji i on je jedna od najvećih figura rumunjskog nogometa. Glavni branič Dinama iz Bukurešta 1970-ih postao je državni tajnik za sport 1989. godine nakon pada komunizma i trener nacionalne momčadi (1992.-1993.), a na kraju i generalni direktor Dinama početkom 2000-ih.

U TRAVNJU 1993. BERNARD TAPIE, VLASNIK OLYMPIQUE DE MARSEILLEA, nazvao je Cornela Dinua, legendarnog rumunjskog nogometaša i trenera. Tada je bio trener rumunjske nacionalne momčadi. Poznavali su se dobro od siječnja 1990. kada je – ubrzo nakon pada Nicolaea Ceausescua – rumunjska reprezentacija odigrala humanitarnu utakmicu na stadionu Velodrom protiv OM-a. Novac je bio namijenjen žrtvama Ceausescuovih pristaša. Tog zimskog dana Cornel Dinu vodio je rumunjsko izaslanstvo u Marseille i susreo se s Tapiejem na novoj poziciji rumunjskog državnog tajnika za sport. Od tada su se njih dvojica susreli još nekoliko puta. Godine 1993. već su imali povijest punu podmićivanja, mita i korupcije, stoji u novoj autobiografiji Cornela Dinua koja je objavljena 2. lipnja 2019. u Bukureštu.

U svojoj knjizi “Misterele lui Mister” (Gospodinove tajne), Cornel Dinu – poznat u Rumunjskoj kao Mister – piše o svom prijateljstvu s Tapiejem i nevjerojatnom zahtjevu vlasnika Marseillea gotovo mjesec dana prije početka skandala s klubom Valenciennes.

Tog travnja 1993. Dinu je primio telefonski poziv od Tapieja. “Vidjet ćete da to nije ništa strašno”, rekao je Tapie Dinuu. Htio ga je osobno vidjeti jer je trebao razgovarati o sucu. Marseille će 21. travnja igrati protiv Bruggea u posljednjoj utakmici njihove skupine Lige prvaka. Ako OM pobijedi na gostovanju u Belgiji, ući će u finale Lige prvaka.

Integritet Bernarda Tapieja već je prilično narušen jer je zbog afere oko kupovine utakmice OM – Valenciennes u svibnju 1993. osuđen na godinu dana zatvora

UEFA JE IMENOVALA RUMUNJSKOG SUCA Iona Crăciunescua za utakmicu u Bruggeu. Dvije godine kasnije Crăciunescu – jedan od najboljih rumunjskih sudaca svih vremena – bit će glavni sudac u finala Lige prvaka u Beču, kada je Ajax pobijedio Milan 1-0. Ali najprije ga je trebao Tapie, tvrdi Dinu u svojoj autobiografiji.

“Taj tip je čudan. Voli se hvalisati, tvrdi da je nepotkupljiv, ali znamo u našem rumunjskom nogometnom svijetu da je teško odoljeti iskušenjima”, opisao je Dinu Crăciunescua tijekom telefonskog razgovora s Tapiejem.

Dana 20. travnja Dinu je odletio u Bruxelles i te je večeri stigao u hotel u kojem je Marseille bio smješten prije utakmice, “u odmaralištu na obali Sjevernog mora”.

“Kad sam stigao, već je bilo u 11 sati navečer. Bernard Tapie je bio sam u salonu i svirao klavir. Iznenađujuće, u predvorju nas je (Dinua i prijatelja koji je iz sjene vodio duhanski posao u Bruxellesu) dočekao Raymond Goethals, trener Marseillea. Htio nas je odvesti do svog šefa. Poznavao me je pa mi je priznao: ‘Luđak te čeka. On me koštao 10 godina života'”, piše Dinu.

Kad je Tapie ugledao Dinua, brzo je započeo razgovor o poslu. Dinu se prisjetio njegovih riječi:

“Cornel, sutra ću pobijediti bez ikakvih problema. Pretpostavljam da znaš da je ovaj stari Goethals iz Brugesa. Preko njega sam poduzeo sve mjere kako bih spriječio Belgijce da nam stvaraju nevolje. Lako ćemo pobijediti. On (Goethals) sada čeka da razgovaram o novcu koji mu je potreban za tu misiju. I ti mi trebaš pomoći sa sucem – pokušao je izgovoriti njegovo ime, ali nije mogao – a želim i da ne dade žuti kartona Boliju. Ako se to dogodi, neće moći igrati protiv Milana u finalu. Sudac će za to dobiti 20.000 dolara.’’

Dinu je kazao kako je Tapieju rekao da će “razmotriti njegovu molbu”. Sljedećeg dana Dinu se sastao s Crăciunescuom u 17 sati, samo nekoliko sati prije početka utakmice.

“Čekao me u šumi u blizini hotela u kojem je odsjeo. Ukratko sam mu ispričao što se događa i on je htio da se sastanemo u šumi. Tvrdio je da džogira prije utakmice. Znao sam da je voljan napraviti takve stvari za novac, ali bio je uplašen i vrlo oprezan. Kad sam stigao, hodao sam kroz šumu i nakon nekog vremena dotrčao je prema meni. Rekao sam mu što je Tapie tražio i njegov odgovor je bio onaj koji sam očekivao. ‘Trebam napraviti samo to? Ne smijem dati Boliju žuti karton?’ Rekao sam mu: ‘Da, Ion, samo to. Sve drugo što su dogovorili nije tvoja stvar. Kako će ga osvojiti, to je isključivo njihov posao. Večeras se nemoj isticati. Ovaj put to nije potrebno. Scenarij je njihovo djelo. Utuvi si to u glavu. Ti si samo svjedok sa samo jednom obvezom. Što god da on učinio, nemoj mu dati žuti karton!’’

Te je noći Dinu zauzeo svoje mjesto u VIP dijelu stadiona u Bruggeu kako bi gledao utakmicu.

“Tijekom utakmice Tapie – koji nas je pozdravio kad smo stigli – bi nas sugestivno pogledao. Rezultat je u prvom poluvremenu već bio 1: 0 i igra je tekla po unaprijed dogovorenom scenariju koji nam je Tapie opisao prethodne noći. Domaća momčad nije ometala Marseilleu jer je stvorila dojam da ne može postići pogodak čak ni ako bi utakmica trajala još nekoliko sati. Unatoč nekim teškim prekršajima, Boli nije dobio žuti karton. Anđeo po imenu Crăciunescu gledao ga je na terenu, glumeći da je skriven u vlatima trave. Bio je oprezan da ne uništi dogovor.

Nakon što je utakmica završila, Dinu tvrdi: “Tapie nas je prijateljski zagrlio i rekao mi: ‘Nazvat ću vas za nekoliko dana da vam kažem kako ćemo završiti posao”.

No Crăciunescu je bio “nestrpljiv da primi svoju nagradu”:”Pitao me mogu li mu prije dati novac. Rekao sam mu da sredinom svibnja moram otići u Italiju kako bih gledao rumunjske igrače Hagija, Sabaua i Raducioiua. Tijekom putovanja svratit ću do Marseillea kako bih ispunio obećanje”.

Dinu u svojoj knjizi navodi kako mu je Tapie dao 20.000 dolara koje je uručio sucu utakmice Brugge – Marseille Ionu Crăciunescuu

U svibnju Dinu je otišao u Italiju gledati rumunjske igrače Brescije protiv Milana. Rumunjska se pripremila za važan susret protiv Čehoslovačke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Dino tada nije znao da će mu to biti posljednja utakmica na mjestu izbornika rumunjske reprezentacije. Nakon razgovora sa svojim igračima iz Brescije, nazvao je Tapieja. Francuz ga je zamolio da dođe u Marseille jer on tamo “ima nekih problema”. Valenciennesov uragan se pojačao.

Dinu objašnjava u svojoj knjizi da je “Tapie poslao novac igračima u Valenciennesu. Kuverta koju je poslao onaj glupi Jean-Pierre Bernes imala je inicijale OM-a. Godinama kasnije kad sam sreo Tapieja u Bruxellesu, rekao sam mu da sam ga upozorio u Bukureštu da će mu jednog dana sportski direktor uzrokovati probleme’.’

Dinu je također u knjizi pisao i o Bernesu. I o tome će biti riječ u tekstu.

Nakon telefonskog razgovora s Tapiejem, Dinu je sjeo u Fiat i odvezao se iz Italije u Marseille. “U podne sam pozvonio u upravu kluba. Bila je smještena u impozantnoj vili u blizini rive. Računovođa kluba me čekao. Dao mi je omotnicu i ispričao se što su njegovi šefovi bili na ručku u gradu”.

Kad se vratio u Rumunjsku, Dinu je dao Crăciunescuu novac.

Krajem svibnja Tapie ga je pozvao na finalnu utakmicu Lige prvaka. Sjeća se da je susreo Francuza u kući na obali jezera Ammersee, u blizini Münchena. Tapie mu je kao dar dao torbu punu opreme za trening iz Marseillea. ‘Rekao mi je: “Počni nositi naše boje da bi se navikao. Nisam se predomislio i želim da od ljeta postaneš trener kluba. Završio sam s Goethalsom’’’.

Sljedećeg dana Marseille je osvojio trofej Lige prvaka nakon pobjede 1:0 nad Milanom. Jedini gol u finalu postigao je Boli.

“Onaj čija je zaštita kupljena u Bruggeu. Velika povijest europskih kupova ponekad se piše na drugačiji način”, piše Dinu

PRVI SASTANAK: UTAKMICA ZA DOBROTVORNE SVRHE

Njegova priča s Tapiejem počela je 1990. godine.

Tapie i Dinu prvi put susreli su se u Marseilleu u siječnju te godine, ubrzo nakon velikih povijesnih događaja koji su završili padom željezne zavjese. Takozvana Rumunjska revolucija – nasilno rušenje diktatora Nicolaea Ceausescua – emitirana je uživo na CNN-u, a ljudi diljem svijeta suosjećali sa siromašnim žrtvama krvavih dana i noći oko Božića 1989. godine.

Nakon što se nedavno kvalificirala na Svjetsko prvenstvo 1990. godine, rumunjska nacionalna momčad pozvana je da odigra dobrotvornu utakmicu na stadionu Velodrome. Čelnik izaslanstva bio je bivši rumunjski internacionalac Cornel Dinu koji je sada bio državni tajnik za sport kojeg je postavio rumunjski predsjednik Ion Iliescu. “Bilo je savršeno. Tapie je sve platio. Sav novac je išao na račun otvoren za žrtve i njihove obitelji. Tapie nas je čekao u zračnoj luci i djelovao je kao majstor ceremonije na Velodromeu s mikrofonom u ruci”, piše Dinu u svojoj knjizi. On i Tapie imali su priliku razgovarati navečer za vrijeme večere.

Bernard Tapie je demantirao Dinuove ‘smiješne’ optužbe te kaže kako je u ‘interesu tog gospodina da pruži dokaze ili svjedočenja kako bi dokazao svoje tvrdnje’

Sve je bilo savršeno, ali novac je nestao. Dinu pripovijeda: “Nikad se nije doznalo što se desilo. Na tribinama je bilo 30.000 ljudi. Čini se da sredstva nikada nisu završena na računu žrtava, ali ne mislim da je to bila Tapiejeva financijska prijevara. Kažem to jer su odjednom svi u Rumunjskoj bili korumpirani, u ludoj želji da se preko noći obogate.”

DRUGI SASTANAK: ŠPIJUN U MARSEILLEU

Dvije godine i pol kasnije, u listopadu 1992., Cornel Dinu je već bio izbornik nacionalne momčadi i njegova je zasluga da je Rumunjska na početku igrala nogomet koji oduzima dah. Ali kada ga je pozvao klub koji ga je podigao do legendarnog statusa u 70-ima, Dinu je prihvatio poziv da im pomogne. Predsjednik Dinama iz Bukurešta Vasile Ianul (90-ih godina Ianul će biti proglašen krivim za pronevjeru milijuna dolara od klupskih transfera) zatražio je od Dinua da špijunira OM.

To je bila prva sezona Lige prvaka – redizajnirana verzija Kupa prvaka – a Dinamo i Marseille su bili protivnici u drugom krugu. Tko bi pobijedio u toj bitci, kvalificirao bi se u grupnu fazu natjecanja i imao pristup sočnim bonusima UEFA-e.

Dinu je odletio u Marseille kako bi gledao OM u Ligue 1 i ponovno se susreo s Tapiejem. Vlasnik OM-a pozdravio ga je na tribinama sarkastičnim šalama. “Što radiš ovdje? Vodiš Rumunjsku, zar nemaš pametnijeg posla? Ili si dobio otkaz nakon što ste izgubili protiv Belgije?”.

Dinu je gledao utakmicu s Tapiejem i komentarima o taktici ispunio deset stranica bilježnice. Opisao je osjećaje vlasnika kluba u svojoj knjizi: “Njegova momčad je slabo igrala. Tapie nije mogao sjediti na stolici. Kritizirao je svoje igrače i govorio je ružno o svakom igraču na terenu. Neke ovdje ne mogu ponoviti. Optužbe su bile najviše usmjerene prema Deschampsu i Goethalsu’’. Nakon utakmice, piše Dinu, njih dvojica su dugo raspravljali o nogometu tijekom večere u restoranu stadiona Velodrome. Dogovorili su se da će se za nekoliko dana ponovno sastati u Bukureštu.

TREĆI SASTANAK: SVODNIK ZA TAPIEJA

Dana 21. listopada 1992. Dinamo i Marseille odigrali su prvu utakmicu u Bukureštu. Večer prije utakmice, službenici kluba okupili su se na svečanoj večeri u palači Elisabeta u glavnom gradu Rumunjske. Cornela Dinua pozvao je predsjednik Dinama Vasile Ianul i on je imao priliku ponovno se susresti s Tapiejem. Ovaj put nisu previše pričali o nogometu.

Kako tvrdi Dinu, Tapie – koji je stigao sa svojim štićenikom Jean-Pierreom Bernes – bio je impresioniran ljepotom rumunjske novinarke koja ga je dočekala na aerodromu u Bukureštu ubrzo nakon što je sletio. Tapie mu je rekao da je nazove i zamoli je da dođe na večeru. Dinu je dobro poznavao novinarku. Bila je snaha Dinuova pomoćnog trenera Gina Iorgulescua, ali ona i muž bili su rastavljeni. “To je bio prvi put u mom životu da sam nekome bio svodnik”, piše Dinu.

Marseilleu je 1993. oduzet naslov francuskog prvaka te je momčad izbačena u drugu ligu nakon najvećeg skandala u povijesti francuskog nogometa

Opčinjen rumunjskom novinarkom, Tapie je te večeri s njom u zagrljaju napustio restoran. Nakon odlaska, Vasile Ianul je sljedećeg jutra zatražio od Dinua da ga prati u hotel Intercontinental.

Bio je to hotel u kojem je Marseille boravio u Bukureštu.

Događaji će se ludo zaokrenuti.

ČETVRTI SASTANAK: PRVI POKUŠAJ NAMJEŠTANJA UTAKMICA

Rano sljedećeg jutra Dinu i Vasile Ianul susreli su se u predvorju hotela. “Vasile mi je rekao da ga (Jean-Pierre) Bernes čeka u svojoj sobi na 15. katu. Kad smo ušli u sobu, Vasile je počeo govoriti: “Kao što smo već dogovorili, uplatit ćete 500.000 dolara na račun koji sam vam dao’. Nisam mu dopustio da nastavi. ‘Vasile, jesi li lud? Jasno mi je što radite, ali barem da o tome razgovaramo na balkonu. Soba sigurno ima mikrofon za prisluškivanje. To će biti tvoj kraj’’’.

Dinamo je još uvijek bio pod kontrolom rumunjskog Ministarstva unutarnjih poslova. Tijekom Ceausescuova režima, klub je službeno financirala Securitate, zastrašujuća tajna služba. Hotel Intercontinental – raj za strane turiste u kojem je Marseille sada bio smješten – bio je laka meta za špijune.

Dinu je nastavio svoju priču: “Ianul je primio Bernesa za ruku i stavio kažiprst na usne kao znak da šuti. Zatim je prstom napravio široki krug oko uha. Izašli smo na svježi zrak na balkon. S te visine mogli ste vidjeti cijeli Bukurešt. Ianul je nastavio dok sam ja prevodio. ‘Stavite novac na račun. Ako je bankovni transfer potvrđen, susrećemo se na stadionu dva i pol sata prije utakmice i jamčim da ćete pobijediti. Nakon toga kvalifikacije više neće biti problem’. Nisam mogao ništa učiniti. Bio sam zaprepašten. Dok je buljio u ponor, Bernes je odgovorio: ‘Razgovarat ću s Tapiejem i kao što ste rekli, susrest ćemo se na stadionu’”.

Dinu kaže da je odmah shvatio u kakva ga je “duboka govna’’ uvalio Vasile Ianul. No, prema njegovim riječima, tijekom razgovora koji su on i Ianul imali ispred hotela ubrzo nakon izlaska iz sobe, predsjednik Dinama priznao je kako je prijedlog bio samo pokušaj dvostruke prijevare francuskih dužnosnika.

To je bilo uobičajeno u rumunjskom nogometu tih dana. Predsjednik kluba tražio bi novac kako bi namjestio utakmicu, ali onda nije rekao svojim igračima da izgube. U poluvremenu, kada bi zabrinuti “kupac” počeo postavljati pitanja, predsjednik kluba bi udvostručio cijenu. Nakon toga bi se namještaljka redovito izvršila.

Vasile Ianul je “namještao utakmice, pa čak i rezultate još od kada je bio sudac”, piše Dinu. “Ali rekao sam Vasileu da je Tapie lukavi igrač. Bio sam siguran da neće zagristi mamac”.

Dva sata i pol prije utakmice Vasile Ianul i Cornel Dinu ponovno su se sastali na starom Nacionalnom stadionu u Bukureštu. Dinu se prisjetio: “Došli smo na travnjak i krenuli u poznati tunel do svlačionica. Ispred nas se nalazio Tapie s Bernesom i Levreauom. Tapie je počeo vikati iz daleka: ‘Cornel, kakvo je to sranje što mi je Bernes rekao? Mislite li da mi je problem platiti 500.000 dolara? Ovaj glupan pokraj tebe (Ianul) vjerojatno me smatra budalom. Smatra da me može prevariti? Kako mi može ponuditi takav dogovor na dan utakmice’. Kad je čuo bijesan ton Tapiejeva glasa, Ianul me upitao: ‘Što kaže?’. Rekao sam mu: ‘Vasile, ne možeš ga prevariti. On je bolji prevarant od tebe. Nije zagrizao!’. Ali također sam morao nešto reći i Tapieju: ‘Smiri se, Bernarde! Iskušavao je sreću. On je osobit čovjek, kao što sam vam rekao. Mislio je da može učiniti ono što obično radi u Rumunjskoj. Ali budite oprezni, i vi imate problema! Bernes ne bi trebao slušati Vasilea. Nije vam to trebao govoriti. On je novi u nogometu, odgojio si ga i mislio je da će ti pomoći. Zaboravimo ovo! Smatrajte da ste to samo sanjali. Želim vam dobru utakmicu! Vidimo se na tribinama”.

Utakmica je završena bez golova. Stvari će se riješiti dva tjedna kasnije na stadionu Velodrome.

PETI SASTANAK: DRUGI POKUŠAJ NAMJEŠTANJA UTAKMICA

Tjedan dana prije odlučujuće utakmice u Marseilleu, Vasile Ianul je zamolio Dinua za uslugu. “Cornel, sudac je Talijan Pezzella. Znam da je iz južne Italije, iz malog grada u blizini Napulja. Možda možete tamo aktivirati kontakte da biste pokušali doći do njega. Ja plaćam koliko god koštalo”.

Od 1990. godine Cornel Dinu bio je stalni gost obitelji Costanze Jannottija Peccija – zvanog Baron – talijanskog poduzetnika sa sjedištem u Telese Termeu. Prema Dinuovim riječima, Jannottiju nisu bili strani poslovi s mafijom. Njegov Grand Hotel izabran je za smještaj rumunjske nacionalne momčadi tijekom Svjetskog prvenstva 1990., a Cornel Dinu – kao šef rumunjske delegacije – sprijateljio se s Baronom. Godinu dana kasnije, u prosincu 1991., utjecaj Jannottija Peccija među uglednim talijanskim liječnicima pomogao je Dinu da preboli traume nakon smrtonosne prometne nesreće koja se dogodila u blizini Telese Termea. Vozač – bliski Cornelov prijatelj – bio je rumunjski nogometni agent. On je poginuo. Dinu je čudom preživio i brižno ga je njegovala Jannottijeva obitelj tijekom oporavka.

Sada mu je ponovno trebala Barunova pomoć. Nazvao je čovjeka od Baronova povjerenja, Michelea Montagna koji je samo formalno bio direktora Grand Hotela. Montagna i Pezzella bili su iz istog grada. Montagna je rekao Cornelu da će obavijestiti Jannottija o njegovu zahtjevu.

Sljedećeg dana Dinu je primio Baronov telefonski poziv. “Cornel, razgovarao sam s čovjekom o tvom zahtjevu. Smatraj to obavljenim. On (Pezzella) neće uzeti novac od Francuza. On će biti pošten prema vama. Ako vam može pomoći, on će to i učiniti, ali i njemu vaš tim može pomoći. Ne treba mu novac, a nije ga ni mogao tražiti jer sam ga ja nazvao. Ali ima jednu molbu. Uskoro će se kandidirati za gradonačelnika Pomigliana. On zna da se vrh demokratsko-kršćanske stranke susreće svake godine u našem hotelu. Obećao sam mu da će biti izabran za gradonačelnika. I to će biti u našem interesu. Ti si naš prijatelj, ne moraš mu platiti. Sretno. Molim te nazovi me da ni javiš kako se ponašao”, piše Dinu.

Uvjereni da sudac neće pomoći francuskoj momčadi, Dinamo je otišao u Marseille na uzvratnu utakmicu. Kao i obično, večer prije utakmice bila je rezervirana za službenu večeru. Na poziv Ianula, Dinu se još jednom susreo s Tapiejem. Nakon bogate večere, Tapie ga je sljedećeg jutra pozvao u hotel Sofitel.

Dinu je otišao na sastanak u pratnji prijatelja, glavnog i odgovornog urednika uglednih rumunjskih novina. Susreli su se s Tapiejem u njegovu apartmanu u Monte Carlu. Sada je Francuz dao previše dobru ponudu da bi je odbio, napisao je Dinu:

“Moraš mi pomoći. Prolazim kroz teško razdoblje. Ako se večeras ne kvalificiramo, izgubit ću mnogo novca od sponzora. Računam na tebe. Molim vas razgovarajte s kim god mislite da je potrebno. Dat ću vam 500.000 dolara. Moramo pobijediti utakmicu. Ustao je i pošao prema sefu. Rekao sam mu da prestane. ‘Bernard, ne moraš ništa platiti. Dobro poznajem momke u Dinamu. Dobit ćete utakmicu. Sretni ste što je Dinamov trener (Alexandru Moldovan) velika faca koja misli da sve zna. On se ponaša iracionalno. On će činiti pogreške kao u Bukureštu. Vjeruj mi! Vidimo se nakon utakmice’. Tapie je pažljivo slušao. ‘Ok, vjerujem ti. Ti si moj prijatelj. Mogao si glumiti kao Ianul u Bukureštu koji me je htio dvaput preveslati”.

Dinamo je izgubio 2-0, a oba zgoditka je postigao hrvatski napadač Alen Bokšić. Njegov čuvar bio je mali rumunjski branič Vasile Jercălău kojeg je taj divovski napadač potpuno ugušio.

Prema tvrdnjama Dinua, “talijanski sudac Arcangelo Pezzella obavio je savršen posao. Dvaput nam je pomogao, što bi bilo dovoljno da izjednačimo. Ali nije mogao postići gol za nas. Nismo mogli iskoristiti prilike koje je na temelju svojih grešaka napravio u našu korist. Savršeno se sjećam čak i sada Tapiejeva lica kada suci nisu svirali drugo zaleđe protiv nas. Ustao je žustro i bijesno me pogledao. U to vrijeme nije znao da postoji veza između mene i Arcangela Pezzelle. Saznao je mjesec dana kasnije. Nakon utakmice, otišao sam do sudačke svlačionice. I tamo je bio Tapie. Bio je nervozan unatoč tome što je upravo pobijedio. Morao sam diskretno signalizirati da je sve u redu s Pezzallinim snom da postane gradonačelnik. Rekao sam im na talijanskom: “Hvala vam, gospodo, na načinu na koji ste obavili svoj posao. Dogovor je još uvijek na snazi. Sretno, gospodine Pezzella!’

Godine 1993. Arcangelo Pezzella izabran je za novog gradonačelnika Frattamaggiore, sela u blizini Napulja, tri kilometra od Pomigliano d’Arcoa.

ŠESTI SASTANAK: TAPIE IMA PONUDU

U prosincu 1992. Cornel Dinu otišao je u Disneyland sa suprugom i sinom. Bližio se Božić. Nazvao je svog starog poznanika Bernarda Tapieja da ga pozdravi. On ga je pozvao u svoju kuću sljedećeg dana, u nedjelju. Adresa je bila Saints-Peres br.10, L’Île de la Cite, u blizini Notre Dame.

Razgovarali su o politici, filozofiji, povijesti i nogometu nekoliko sati. Dinu tvrdi da mu je Tapie rekao kako namjerava sljedećeg ljeta imenovati Rumunja za novog trenera OM-a. “Mislio sam vam ponuditi posao. Dosta mi je više toga što radi onaj senilac (Goethals) da bismo pobjeđivali. Platio bih vam deset puta više nego što zaradite u Rumunjskoj”.

Tada je Tapie upitao Dinua o talijanskim sucima iz uzvratne utakmice protiv Dinama iz Bukurešta. U čuđenju je saznao da se Dinu obratio nekim “časnim ljudima” u Italiji kako bi nagovorio Pezzellu.

“O, Bože! Kako sam bio glup! Računao sam na vas, a vi ste me planirali uništiti uz pomoć sudaca. Reci mi samo jednu stvar. Koliko su vas tražili? Odbili su razgovarati s mojim vještim izaslanicima. Momci koje sam poslao sucima ostali su nekoliko dana u Napulju. Povrh toga, nisu odgovorili na pozive mog čovjeka, Lanesea’”.

Godine 1993. Tullio Lanese bio je umirovljeni sudac FIFA-e. Više od desetljeća kasnije, on je osuđen i oslobođen u poznatom skandalu o namještanju utakmica u Calciopoliju koji je potresao talijanski nogomet.

Dinu je osvojio 70 državnih titula kao igrač za Dinamo iz Bukurešta tijekom 70-ih i triput je proglašen rumunjskim igračem godine

Međutim, Dinu mu je otkrio da Dinamo sucima nije platio ni novčića: “Samo sam iskoristio svoje veze u Italiji kako bih spriječio vaše namjere. Upravo ste mi to potvrdili. Samo sam ih zamolio da budu pošteni, poštovao sam te. Njihova je odluka bila da nam pomognu dvaput, ali nakon toga ste vidjeli da su zamijenili stranu i pomogli vašem timu. To su Talijani. Machiavellijevi potomci”.

Iznenađujuće je to – kaže Dinu – što je Tapie bio siguran da će se njegova momčad sastati s Milanom u finalu Lige prvaka, unatoč činjenici da je dotad Marseille odigrao samo dvije utakmice.

Cornel Dinu tvrdi da je Tapie naknadno podmitio i Brugge i rumunjskog suca kako bi igrali u finalu u Münchenu.

Marseille je nastupio i osvojio Ligu prvaka.

Ubrzo nakon te povijesne noći, Tapiejevoj ekipi je oduzet naslov Ligue 1 i ispala je u drugu ligu nakon najvećeg skandala o namještanju utakmica u povijesti francuskog nogometa.

Godine 1995. Bernard Tapie osuđen je na 2 godine zatvora zbog korupcije i utjecaja na svjedoke.

Njegov pomoćnik Jean-Pierre Bernes dobio je uvjetnu kaznu od dvije godine i novčanu kaznu. Doživotno je izbačen iz nogometa, ali mu je FIFA 1996. ukinula suspenziju.

Postao je nogometni agent. On sada zastupa bivšeg kapetana OM-a Didiera Deschamps, trenera koji je prošle godine osvojio Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Bernes nije odgovorio na pitanja novinara EIC-a o tvrdnjama objavljenim u Dinuovoj knjizi. Ion Crăciunescu je odgovorio: “Ne želim obraćati pozornost na ono što kaže Cornel Dinu. On može lajati koliko god želi. Ako to želi dokazati, može odvesti novinare i otići na ispitivanje detektorom laži. Nadam se da i to neće potplatiti.”

TKO JE CORNEL DINU

Poznat kao “Mister” ili “Tužitelj”, Cornel Dinu rođen je 1948. godine kao sin pravnika i tužitelja koji se borio u rumunjskoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata, vrativši se iz Staljingrada s ranjenim plućima. Nakon komunističkog preuzimanja zemlje i progona intelektualaca, Dinuov je otac bio prisiljen raditi kao običan radnik na naftnoj platformi. Njegov sin postao je jedan od najboljih rumunjskih nogometaša svih vremena, ali i jedan od rijetkih nogometaša u Rumunjskoj s interesom za umjetnost, povijest i filozofiju. Cornel Dinu također je diplomirao pravo.

S 22 godine igrao je protiv Engleske i Brazila na Svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku.

Dinu je osvojio 70 državnih titula kao igrač za Dinamo iz Bukurešta tijekom 70-ih i triput je proglašen rumunjskim igračem godine (1970., 1972., 1974.).

Nakon umirovljenja postao je menadžer s polovnim uspjehom. U danima rumunjske revolucije 1989. godine upoznao je utjecajnog političara Iona Iliescuoa koji će postati prvi predsjednik nakon Ceausescuova pada. U siječnju 1990. godine, Dinu je imenovan državnim tajnikom, a zadatak mu je bio da amaterski rumunjski sport pod pokroviteljstvom komunističkog režima pretvori u profesionalni.

Od 1992. do 1993. bio je izbornik reprezentacije. Nakon impresivne pobjede 5-1 nad Walesom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, rezultati su bilo loši i Dinu je smijenjen u lipnju 1993. nakon poraza 5-2 protiv Čehoslovačke.

Kao menadžer Dinama iz Bukurešta, 2000. godine osvajanjem naslova lige uspio je prekinuti dominaciju suparnika Steaue iz Bukurešta. Cornel Dinu radi kao stručnjak za Telekom Sports u Bukureštu.

Komentiraj