Bivši predsjednik Mađarskog plivačkog saveza optužen za ubojstvo

Bivši predsjednik Mađarskog plivačkog saveza Tamas Gyarfas optužen je za ubojstvo poslovnog rivala u Budimpešti prije više od dva desetljeća, objavilo je tužiteljstvo.

Gyarfas je optužen da je u veljači 1998. naručio ubojstvo medijskog mogula Janosa Fenyoja, no tužiteljstvo je tek sada došlo do dokaza.

Bivši čelnik mađarskog plivačkog saveza je priveden i 2018. godine, ali je tada pušten na slobodu uz jamčevinu i zabranjeno mu je napuštanje zemlje.

Fenyo je ubijen hicima iz automatske puške dok je sjedio u svom automobilu. Ubojstvo je isplanirao lik iz podzemlja Tamaš Portik, a izvršio ga je Slovak Jozef Rohac. Portik je osuđen na 13 godina zatvora, dok je ubojica zaradio doživotnu kaznu zatvora.

Istraga je dobila novi zamah prošle godine nakon što se pojavila audio snimka razgovora između Portika i Gyarfasa iz koje je se navodno može zaključiti kako je bivši plivački čelnik naručio ubojstvo. Gyarfas i Fenyo bili su poslovni rivali sredinom 90-tih što je dovelo do snažnog osobnog razdora između njih.

Gyarfas za sada nije komentirao navode tužiteljstva, no njegov odvjetnik Peter Zamecsnik optužbu smatra “apsurdnom.

Bivši sportski novinar je bio predsjednik Mađarskog plivačkog saveza od 1993. do 2016. godine, a podnio je ostavku nakon brojnih kritika mađarskih plivača među kojima su bile i zvijezde Katinka Hosszu i Daniel Gyurta.

Komentiraj