Bivši pakistanski premijer Khan može na slobodu nakon plaćanja jamčevine

Autor:

epa10785531 (FILE) - Imran Khan, former prime minister and head of opposition party Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI), talks with journalists during a press conference at his home in Lahore, Pakistan, 03 August 2023 (reissued 05 August 2023). A court in Islamabad on 05 August 2023, sentenced Imran Khan to three years in jail after founding him guilty in a corruption trial. A judge ordered his immediate arrest. PTI Secretary General Omar Ayub Khan confirmed in a social media post on 05 August that Imran Khan had been arrested.  EPA/RAHAT DAR

EPA/RAHAT DAR

Visoki sud u Pakistanu naredio je u utorak oslobađanje bivšeg premijera Imrana Khana nakon što je suspendirao presudu nižeg suda za korupciju, rekli su njegovi odvjetnici.

Visoki sud u Islamabadu objavio je da Khan može na slobodu nakon što plati jamčevinu, rekao je njegov odvjetnik Babar Awan.

No nije jasno hoće li 70-godišnja bivša zvijezda kriketa odmah izaći na slobodu pošto se suočava s nizom drugih optužbi.

Khanovi odvjetnici podnijeli su zasebnu molbu istom sudu u kojoj traže da suci nalože vlastima da ga ne uhićuju pod drugim optužbama.

Khanovi pristaše pobunili su se i upali u vojne objekte nakon njegova zadnjeg uhićenja u svibnju.

Lokalni sud u Islamabadu je ranije u kolovozu osudio Khana na tri godine zatvora pod optužbom da je ukrao skupe darove koji su bili u državnom vlasništvu.

Dobio ih je od drugih zemalja dok je bio premijer od 2018. do 2022. godine.

Prema pakistanskom zakonu, darovi primljeni iz drugih zemalja moraju se predati državnim institucijama.

Khanu je zbog osude zabranjeno da se kandidira za bilo koju javnu dužnost na pet godina, a suspenzija osude nije garancija da će mu se ukinuti ta zabrana, rekao je odvjetnik Ihsan Ahmed.

Politička kriza potresa Pakistan otkako je Khanu prošle godine izglasano nepovjerenje u parlamentu. Gospodarstvo je u riziku neispunjavanja financijskih obveza zbog niske produktivnosti pogoršane prošlogodišnjim snažnim poplavama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.