Bivši premijer Pakistana Imran Khan: “Demokracija u Pakistanu je na najnižoj razini svih vremena”

Autor:

Screenshot/SkyNews

Imran Khan, bivši premijer države Pakistan, u petak je bio pušten iz zatvora nakon presude pakistanskog Vrhovnog suda. Ranije ovog tjedna bio je uhićen pod optužbama za korupciju, a sada je na slobodi pod jamčevinom.

Khan je bio premijer Pakistana od 2018. do 2022. godine. Njegovo uhićenje ovog tjedna izazvalo je nasilje diljem zemlje, zbog kojeg je najmanje, kako strani mediji za sada izvještavaju, desetero ljudi ubijeno.  Radi se ovdje o popularnom vođi Pakistanske oporbe, spram kojeg je u petak nakon njegovog puštanja na slobodu aktualni pakistanski premijer Shahbaz Sharif ustvrdio kako postoji zapravo “pravi slučaj korupcije, ali da je pravosuđe postalo kameni zid koji ga štiti“.

Engleska medijska tvrtka SkyNews uspjela je s bivšim premijerom dogovoriti kratak intervju u kojem govori u svojem uhićenju.

Imran Khan smatra kako je trenutna pakistanska vladajuća većina “skamenjena od izbora”. Upravo zbog toga, a i zbog popularnosti njegove stranke, Imran Khan smatra kako ga se boje jer će ih “zbrisati” na idućim izborima u Pakistanu.

“Dakle, odlučili su da je jedini način na koji će dopustiti izbore ako sam u zatvoru ili ubijen”, kaže bivši premijer u intervjuu oktrivajući kako je bio žrtva dva pokušana atentata, te da mu je u kući izvršena racija za vrijeme kada je on bio u pritvoru. Jedan od ta dva pokušana atentata jest događaj u studenome prošle godine gdje je Khan upucan u nogu tijekom skupa. Odmah pritom, upitan o prosvjedima zbog njegovog uhićenja, osudio je svako nasilje i dijagnosticirao političko stanje svoje države.

Demokracija je na najnižoj razini. Jedina nada koju imamo je pravosuđe“, rekao je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.