Sanjin Strukic/PIXSELL

BIVŠI ENGLESKI NOGOMETAŠ “Hrvati igraju jedan za drugoga, to ih odvaja od ostalih. Vidim ih u finalu”

Bivši engleski nogometaš Danny Higginbotham, koji je u karijeri igrao za Manchester United, Southmapton, Sunderland i Stoke, u petak se u kolumni za Independent pridružio onima koji se na ovom Europskom prvenstvu u Francuskoj dive igri Hrvatske, naglašavajući kako ‘Vatrene’ vidi u finalu turnira.

“U cijelom gornjem ždrijebu osmine finala Hrvatska je najbolja momčad. Presudno je što igraju kao prava ekipa, a golove zabijaju na razne načine. Imaju puno više rješenja od Portugala, te vjerujem da će ih proći i stići do finala”, piše Higginbotham.

Slaže se kako je Luka Modrić najvažniji hrvatski igrač, opisujući ga kao najboljeg veznjaka Europe u ovom trenutku zajedno s Iniestom i Busquetsom, ali naglašava kako je Hrvatska Španjolskoj nanijela prvi poraz u 12 godina bez Luke Modrića. “Hrvatska je potpuna suprotnost ekipe sa jednom zvijezdom”, dodaje. Objašnjava kako Modrićeva sposobnost da diktira igrom uvelike ovisna o Milanu Badelju, koji ga je u dosadašnjem tijeku prvenstva impresionirao.

“Badelj olakšava Modriću život i omogućuje mu da igra najbolji nogomet”, piše Englez koji je Modrićevu igru usporedio s Paulom Scholsom. “Hrvati igraju jedan za drugoga, a ta momčadska nesebična i inteligentna igra ih odvaja od ostalih”, pojašnjava. Najviše ga je impresionirala upravo ta momčadska igra. “Srna i Brozović zajedno djeluju briljantno, Brozović ima nevjerojatnu energiju, ima čelična pluća. A kada Srna ode naprijed, leđa Perišiću pokriva Strinić. I njh dvojica odlično surađuju”.

Higginbotham piše kako je Hrvatska nevjerojatno uigrana ekipa. “sa Modrićem i Rakitićem su dominantni u sredini, ali ako žele mogu igrati i po krilima. Na međunarodnoj razini najvažnije je da možeš mijenjati načine na koje postižeš golova. Razne kvalitete igrača izvlače najbolje iz njih”, piše.

Spomenuo je i Marija Mandžukića, za kojeg kaže da je velika fizička prijetnja u šesnaestercu. Ali, zanimljivo je da je Mandžukić zabio samo jedan od 20 golova Hrvatske u kvalifikacijama. “On je napadač, ali nesebično se vraća u obranu i trči za svoje suigrače. ljudi ga ne bi trebali osuđivati. On navlači igrače na sebe i otvara prostor svojim suigračima. To bi im moglo dati prednost pred Portugalom”, piše bivši nogometaš.

Iako, vjeruje da ćemo sutra gledati drugačiji Portugal, od onog koji smo gledali u skupini F. “Na kraju, Hrvatska ima širinu, više igrača koji mogu odlučiti utakmicu. Mogu pobijediti protivnike po sredini ili po krilima”, zaključuje.

Komentiraj