BITKA ZA NOVI SDP: Odnos prema HDZ-u i velikoj koaliciji obilježit će stranačke izbore u SDP-u

Autor:

Foto: PIXSELL

Unutar SDPa postoje podjele oko smjera kojim bi stranka trebala krenuti nakon odlaska Peđe Grbina. Glavna razlika koja postoji među vodećim ljudima stranke pozicija je SDP-a prema HDZ-u, odnosno prema potencijalnom stvaranju velike koalicije

Sve je izglednije kako će se bitka za budućnost SDP-a voditi između dviju struja koje imaju totalno drugačiju viziju stranke, a to bi u budućnosti moglo dovesti i do novih podjela unutar trenutno najveće oporbene stranke. U razgovoru s nekoliko članova SDP-a koji imaju ambicije na unutarstranačkim izborima, koji će se po svemu sudeći održati u rujnu ove godine, jasno je da unutar SDP-a postoje podjele oko smjera kojim bi SDP trebao krenuti nakon odlaska Peđe Grbina s mjesta predsjednika stranke. Glavna razlika koja postoji među vodećim ljudima stranke, koja bi se mogla pokazati i presudnom na stranačkim izborima, pozicija je SDP-a prema HDZ-u, odnosno prema potencijalnom stvaranju velike koalicije. U posljednje vrijeme nekoliko je uglednih aktualnih ili bivših političara kazalo kako bi u ovom trenutku za Hrvatsku najbolje rješenje bila velika koalicija HDZ-a i SDP-a kako bi se spriječilo jačanje radikalne desnice i jačanje retorike koju je u javni prostor ponovno vratio Domovinski pokret. Među tim političarima najzvučnija su imena Vesne Pusić, Ivana Jakovčića i Željke Antunović, ali ono što je zanimljivo tu ideju nije odbacio niti aktualni SDP-ov gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji je u prošlotjednom razgovoru za Nacional vrlo pohvalno govorio o premijeru Andreju Plenkoviću.

Bosilj predvodi struju SDP-ovaca koji su uspješni na lokalnoj razini te su prepoznati među biračima kao nova generacija političara koji ne ovise o središnjici stranke niti o potezima predsjednika Peđe Grbina. Iako među te SDP-ovce zasigurno ulaze i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček ili gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, među njima postoje razlike kada je u pitanju suradnja s HDZ-om. Krstičević i Kristina Ikić Baniček, zajedno s načelnicom Omišlja i političkom tajnicom SDP-a Mirelom Ahmetović, pripadaju dijelu stranke koja će teško prihvatiti suradnju s HDZ-om, a pogotovo se protive velikoj koaliciji. Mirela Ahmetović je u ovotjednom razgovoru za Nacional najavila mogućnost odlaska na sastanak u Banske dvore s premijerom Plenkovićem i drugim oporbenim strankama, ali više od toga bi za nju i one koji razmišljaju slično njoj bilo neprihvatljivo. Jedan saborski zastupnik SDP-a koji još uvijek razmišlja hoće li se kandidirati za neku od funkcija na stranačkim izborima ovako je opisao situaciju u stranci:

“Trenutno je neka vrsta primirja jer svi očekuju rezultate europskih izbora i nitko neće javno reći da će se kandidirati ili za predsjednika ili za neku od drugih funkcija. Međutim, ono što se događa iza kulisa zapravo je potpuno drugačije od onoga što se prezentira u javnosti. Naime, stvorio se dojam da će se nakon Grbinova odlaska voditi bitka između mladih i starih SDP-ovaca, odnosno između onih koji žele nastaviti Milanovićevim i Grbinovim smjerom i onih koji su za ‘novi’ SDP. No stvari su potpuno drugačije i po svemu sudeći borba će se voditi između onih kojima je dosta boravka u oporbi i onih koji ne žele nikakvu suradnju s HDZ-om čak i pod cijenu da još deset godina budemo najveća oporbena stranka. Iz razgovora s nekim kolegama vidi se frustracija, kako zbog činjenice da smo opet u oporbi, tako i zbog činjenice da smo rigidnim stavom prema HDZ-u isključili bilo kakvu mogućnost za veliku koaliciju te time i mi imamo zasluge za ulazak DP-a u Vladu. Zato smatram da će biti izuzetno zanimljivo vidjeti koja će struja prevladati na stranačkim izborima i hoće li možda novo vodstvo ostaviti otvorena vrata preslagivanju u Saboru već u ovom mandatu.”

Mirela Ahmetović podržala je mogućnost odlaska na sastanak s premijerom Plenkovićem i drugim oporbenim strankama, ali više od toga bi za nju i njoj bliske SDP-ovce bilo neprihvatljivo

No ako bi se ovakav scenarij slučajno i ostvario ostaje pitanje kako bi na to reagirali zastupnici SDP-a u Saboru, pogotovo oni koji su posljednje četiri, a neki i puno više godina, oštro kritizirali politiku Andreja Plenkovića. Gotovo je sigurno da dio njih, poput spomenute Mirele Ahmetović, ali i aktualnog predsjednika SDP-a Peđe Grbina nikada ne bi dignuo ruku za vladu Andreja Plenkovića, što bi vjerojatno dovelo do novih podjela unutar SDP-a kakve smo već mogli vidjeti i u posljednjem sazivu Sabora. Čini se kako je ideja o potencijalnoj suradnji s HDZ-om puno prihvatljivija SDP-ovcima na sjeveru i jugu Hrvatske, a puno manje prihvatljivija zagrebačkim te SDP-ovcima iz Primorsko-goranske i Istarske županije. Jedan od onih koji smatra da se suradnja s HDZ-om ne bi trebala odbaciti je i jedan visokopozicionirani SDP-ovac koji dolazi sa sjevera Hrvatske. On kaže kako bi nakon stranačkih izbora novo vodstvo stranke trebalo sjesti i odrediti novi smjer SDP-a u kojem se ne bi automatski odbacila suradnja s HDZ-om. Isti izvor je potom još i dodao: “Ne mislim da to treba biti naš cilj, ali ne treba tu mogućnost niti odbaciti. Na ovim izborima smo vidjeli da ponavljanje da je HDZ kriminalna organizacija ne vrijedi kod birača, a to je znak da nešto trebamo promijeniti. Birači očito ne reagiraju na stalne napade i kritike, pa zašto onda ne bismo probali s drugom taktikom. Trebamo jasno odrediti koje su naše glavne politike od kojih nećemo odstupiti, a sve ostalo može biti stvar dogovora. Zašto ne bismo probali biti korektiv korumpiranom HDZ-u, ali iz unutra, iz vlade. Znam da zvuči utopistički, ali kakva je svrha dosadašnje politike? Što smo točno napravili, osim što smo dozvolili da jedna radikalna stranka poput DP-a dođe na vlast?”

Aktualni SDP-ov gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj jedan je od istaknutih članova stranke koji nisu odbacili veliku koaliciju/Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

I dok jedni smatraju da bi potencijalna suradnja s HDZ-om trebala barem biti tema razgovora nakon stranačkih izbora, drugi smatraju da ta ideja može dovesti samo do potpunog nestanka SDP-a s političke scene te se nadaju da oni koji o tome govore ne misle ozbiljno. Jedan od aktualnih članova Predsjedništva SDP-a za Nacional je rekao da onaj tko uopće razmatra takvu mogućnost nije svjestan kakvu čini štetu stranci, ali i državi te je dodao:

I dok jedni smatraju da bi potencijalna suradnja s HDZ-om trebala barem biti tema razgovora nakon stranačkih izbora, drugi smatraju da ta ideja može dovesti samo do potpunog nestanka SDP-a s političke scene

“Umjesto da otvoreno govorimo o greškama koje smo napravili i da krenemo u ozbiljnu rekonstrukciju stranke te da je okrenemo mladima koji su nas potpuno napustili na posljednjim izborima, mi se bavimo time trebamo li surađivati s HDZ-om. To je nevjerojatno i stvarno ne znam što je nekim ljudima u glavi. Pa zamislite kako bi reagirali naši birači kada bismo najavili da postoji mogućnost suradnje s HDZ-om? Ovi u Možemo! već sada trljaju ruke, a još kada bi SDP krenuo u tom smjeru, onda bi mogli otvoriti i šampanjac, ne samo za iduće lokalne nego i za parlamentarne izbore.”

Sve ovo pokazuje kako je situacija u SDP-u vrlo burna, iako je do još uvijek neraspisanih stranačkih izbora ostalo nekoliko mjeseci. Jedino što situaciju može spasiti je dobar rezultat na europskim izborima, ali i za to je među vodstvom stranke sve manje optimizma te bi mnogi od njih bili prezadovoljni kada bi SDP-ova lista osvojila tri mandata, što bi značio gubitak jednog mandata u odnosu na izbore od prije pet godina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.