Bit će im isplaćena 13. mirovina? ‘Životni troškovi samo rastu’

Autor:

22.03.2023 - Karlovac - Suncan proljetni dan brojni  umirovljenici iskoristili sun za boravak na suncu. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Švicarska, čije stanovništvo stari i suočeno je s rastućim troškovima života, u nedjelju održava referendum o dva ključna prijedloga za umirovljenike: isplati 13. mirovine i podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu.

Prijedlog da se dob za mirovinu postupno podigne sa 65 na 66 godina u idućih deset godina kako bi se osiguralo puno financiranje mirovinskog sustava je, kako se čini, osuđen na propast.

Naime, prije nešto manje od dvije godine švicarski birači tijesno su odlučili podići dob za mirovinu za žene sa 64 na 65 godina starosti, kao što vrijedi za muškarce.

Najnoviji prijedlog dolazi od mladeži desne Liberalne stranke.

No izgleda da ta inicijativa nema izgleda za uspjeh. Zadnje ankete pokazuju da samo 35 posto ispitanika podržava takvu odluku, a 63 posto se protivi.

Što se tiče 13. mirovine, švicarski sindikati iznijeli su prijedlog da se uvede dodatna mjesečna socijalna naknada kako bi se umirovljenicima pomoglo zbog rasta životnih troškova u toj bogatoj alpskoj zemlji.

Inicijativa, nazvana “Bolji život u mirovini”, traži isplatu 13. mirovine svake godine, poput 13. plaće koju dobivaju mnogi radnici u Švicarskoj.

Ankete pokazuju da većina Švicaraca to podržava premda izgleda da se broj pobornika smanjuje i još nije izvjesno da će prijedlog proći.

Mjesečna socijalna naknada u Švicarskoj može iznositi do 2450 švicarskih franaka za pojedince i 3675 franaka za bračne parove.

To možda izgleda mnogo, ali u zemlji koja spada među najskuplje u svijetu to nije tako.

Najamnina za prosječni dvosobni stan u švicarskim gradovima iznosi najmanje 3000 franaka, a kava stoji i više od pet franaka.

Ako Švicarci tom prijedlogu daju zeleno svijetlo, ne bi bili prvi u Europi. Susjedni Lihtenštajn, još jedna skupa zemlja koja koristi švicarski franak, već godinama ima sličan sustav.

Čelnik Švicarske sindikalne federacije (SGB) Pierre-Yves Maillard, koji pripada kampanji “da” je rekao da u zemlji “imamo krizu kupovne moći”.

“Umirovljenicima pada životni standard”, rekao je za AFP.

Umirovljenik Jakob Hauri s time se složio.

“Životni troškovi samo rastu”, rekao je, žaleći se da bi socijalno osiguranje “trebalo jamčiti minimum za život, ali to više nije tako”.

Lijeve stranke podržavaju inicijativu, a desničarske i centrističke stranke žestoko joj se protive, kao i švicarska vlada i parlament.

Vlada ističe da bi mjera stajala više od četiri milijarde švicarskih franaka na godinu, upozoravajući da bi zahtijevala povećanja poreza i da bi mogla ugroziti financijsku stabilnost sustava socijalnog osiguranja.

“Ako inicijativa prođe, puno umirovljenika dobit će 13. isplatu socijalnog osiguranja iako im zaista nije potrebna”, upozorila je vlada.

Za krajnje desnu Švicarsku narodnu stranku ta “neodgovorna” inicijativa omogućit će parazitima da iskorištavaju sustav socijalnog osiguranja.

Švicarska najveća stranka nastoji privući potporu birača oglasima, uključujući jedan koji prikazuje kako novčanica od 100 franaka odlazi u odvod.

Izgleda da ta kampanja ima učinka i zadnje ispitivanje javnog mnijenja, koje je proveo gfs.bern za javnu televizijsku kuću SSR, pokazalo je da 53 posto ispitanika podržava inicijativu, a 43 posto je reklo da joj se protivi.

Naime, u sličnom ispitivanju prije manje od mjesec dana potpora za inicijativu iznosila je 61 posto.

Da bi prošla, inicijativa mora dobiti većinsku potporu glasača, ali mora ostvariti i većinu u najmanje polovici od 26 švicarskih kantona.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.