Biščević kaže da je Hrvatima obećano sudjelovanje u vlasti u Srbiji

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hidajet Biščević izjavio u utorak da je dobio obećanja srbijanskih vlasti da će predstavnici hrvatske zajednice sudjelovati u radu vlade te pokrajinskih i lokalnih vlasti.

“Dobili smo takva obećanja, u smislu da taj postupak nije izravno vezan uz formiranje vlade, nego mogućnost imenovanja“, rekao je Biščević za N1.

Upitan hoće li neki Hrvat biti državni tajnik u vladi, čije se formiranje se očekuje do kraja ovog tjedna, veleposlanik je rekao da su “obećanja dana za jedno ili dva takva mjesta“.

Nije naveo pojedinosti o kojim se pozicijama i ministarstvima radi.

Biščević je potvrdio da će u središtu Beograda biti otvoren hrvatski klub, za koji je srbijanska direkcija za imovinu već dodijelila prostor. Klub bi trebao služiti za koncerte, izložbe, predavanja i druge događaje vezane uz život i djelovanje oko 2000 građana hrvatske nacionalnosti koji žive u srbijanskoj prijestolnici.

Komentirajući nedavnu predaju rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu na upravljanje hrvatskoj nacionalnoj zajednici, Biščević je ocijenio kako taj potez “potvrđuje atmosferu dobrih odnosa koje i nadalje treba graditi“.

Rekao je da su se Zagreb i Beograd dogovorili da ubrzaju rad osam međudržavnih komisija koje stagniraju već godinama. “Posebno je važan dogovor da se radi na dosjeima nestalih osoba“, naglasio je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman istaknuli su 16. listopada u Petrovaradinu spremnost dviju država za intenziviranje dijaloga i unapređenje odnosa.

Vučić je tada rekao da je Beograd spreman “već sljedećeg tjedna, kada počne formiranje vlade, učiniti značajno lakšim pristup članovima hrvatske zajednice u Vojvodini i lokalnim upravama”.

Vladajuća Srpska napredna stranka u utorak navečer održat će sjednicu stranačkog predsjedništva na kojoj se očekuje dogovor o formiranju vlade kojoj je mandatarka aktualna premijerka Ana Brnabić.

Srpska napredna stranka na parlamentarnim izborima u lipnju osvojila apsolutnu većinu s više od 62 posto glasova.

Komentiraj