Screenshot/Bild

Bild na udaru kritika nakon lažnog skandala u SPD-u

Njemački dnevnik Bild, najtiražniji u Njemačkoj, našao se u središtu polemike u srijedu nakon što je jedan satirički časopis naveo da je izmislio elektroničke poruke o Rusu koji je pokušao utjecati na njemačku politiku, o čemu se taj list raspisao.

Bild je u petak na naslovnici pisao o novoj “prljavoj kampanji” u njemačkoj socijaldemokratskoj stranci SPD, koja je u nevolji nakon katastrofalnih parlamentarnih izbora u rujnu.

List spominje eksplozivne mailove, prema kojima je Kevinu Kuehnertu, šefu Mladih socijaldemokrata i vođi pobune protiv sporazuma o vladi između Angele Merkel i SPD-a,  Rus “Juri” ponudio pomoć kako bi na internetu unio kaos u kampanju u korist tog dogovora o koaliciji.

Prema tim mailovima, Kevin Kuehnert je rekao da bi mu ta pomoć bila dobrodošla.

Na kraju članka Bild je ipak naveo da nema dokaze autentičnosti tih poruka.

Na pitanje Bilda, glasnogovornik Kevina Kuehnerta je zanijekao da je šef Mladih SPD-a napisao ikakav mail. SPD je najavio tužbu.

U srijedu je njemački satirički časopis Titanic objasnio da je izmislio te poruke predane Bildu.

“Jedan anoniman mail, dva tri telefonska poziva i Bild objavi sve što mu odgovara”, šalio se jedan od dužnosnika časopisa Moritz Huertgen.

Glavni urednik Bilda Julian Reichelt je branio svoj list i objasnio da je objava navodne razmjene između protivnika saveza s Merkel i Rusa opravdana ako je SPD uložio tužbu.

Najčitaniji dnevni list u Europi, Bild se tiska svakog dana u oko 2,35 milijuna primjeraka i ima 10 milijuna čitatelja.

Komentiraj