EPA/SHAWN THEW

BIJELA KUĆA “Trump i Erdogan razgovarali o pitanjima koja brinu obje strane”

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je u četvrtak s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom o važnosti snažnih bilateralih odnosa, objavila je Bijela kuća, usred napetosti zbog turskih vojnih akcija u kurdskim predjelima sjeverne Sirije.

“Dvojica čelnika obećala su da će nastaviti s naporima za jačanjem suradnje u pogledu zajedničkih strateških izazova i da će raditi na onome što brine obje strane, a što utječe na bilateralne odnose”, stoji u priopćenju.

Bijela kuća nije izrjekom spomenula Siriju gdje turka vojna kampanja prijeti izbijanjem sukoba između dvaju saveznika u NATO-u.

Erdoganov glasnogovornik u Ankari je rekao da su se dvojica predsjednika suglasila da riješe osjetljiva pitanja koja su narušila odnose SAD-a i Turske.

Turska vojska i njezini sirijski saveznici zauzeli su u nedjelju čitav Afrin, kurdsko uporište na sjeverozapadu Sirije, gdje je Ankara prije gotovo dva mjeseca počela ofenzivu.

Afrin je bio glavni cilj kampanje koju je Turska 20. siječnja povela protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), skupine koju Ankara naziva terorističkom, ali je važan saveznik Washingtona u borbi s džihadistima u Siriji.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da su “duboko zabrinute” stanjem u Afrinu odakle je većina stanovništva nakon turske ofenzive pobjegla.

Sirijski Kurdi su optužili Tursku da u Afrinu provodi “etničko čišćenje” i da se ponaša poput Islamske države, dok je turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio da ne namjerava stati i da će napasti i druge regije pod kontrolom Kurda.

Zaprijetio je i da će Turska pokrenuti ofenzivu protiv Kurda na sjeveru Iraka ako ih Bagdad ne očisti.

Komentiraj