Bijela kuća je svjesna “potencijalnih negativnih posljedica” revizije ukidanja sankcija Iranu u sklopu nuklearnog dogovora i utjecaju tog sporazuma na američku državnu sigurnost, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer otkrio je kako je predsjednik Donald Trump naručio 90-dnevnu međuagencijsku reviziju nuklearnog dogovora s Iranom kroz koju će biti doneseni zaključci.

Dogovor između Irana i šest svjetskih sila, postignut tijekom vlasti Baracka Obame, stavio je ograničenja na iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih naftnih i financijskih sankcija nad tom bliskoistočnom državom.

Trump je tijekom svoje predsjedničke kampanje taj sporazum proglasio “najgorim dogovorom koji je ikada ispregovaran”.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Hamenei u studenom je upozorio da će se Teheran osvetiti ako SAD prekrši taj nuklearni sporazum.

Spicer je na upit o tome postoji li u američkom vrhu zabrinutost da bi žešće sankcije mogle motivirati Iran da prekrši dogovor odgovorio kako “su svjesni svih potencijalno negativnih posljedica koje bi takvi činovi mogli imati”.

“Bilo to ekonomsko, političko ili vojno djelovanje, uvijek morate vagati takvu vrstu akcija”, dodao je. Istaknuo je kako je revizija naručena kako bi se uvidjelo krši li Iran taj dogovor.

“Dio cilja revizije … je pokazati poštuje li Iran dogovor, te stvoriti preporuke predsjedniku za daljnje djelovanje”, naglasio je glasnogovornik.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je u utorak u pismu predsjedniku američkog parlamenta Paulu Ryanu rekao kako se Iran drži dogovora, no da postoji zabrinutost da podupire teroriste.

Komentiraj